Info

Spisak lijekova povučenih iz prodaje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na zahtjev Evropske agencije za lijekove, u EU je iz prodaje povučeno 300 generičkih lijekova, radi odstupanja od dobre kliničke prakse. U Hrvatskoj je, radi revizije, sa tržišta uklonjeno sedam, odnosno devet medikamenata, a kako kažu iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u ponedjeljak će i kod nas biti povučena tri lijeka. Na našem tržištu mogu se naći dva sporna lijeka hrvatskog proizvođača PharmaS, Escitalopram i Tramadol/Paracetamol te Eskontral direkt od 5 miligrama Jadranskog galenskog laboratorija i oni će biti uklonjeni. Kako saznajemo iz bh. apoteka, još uvijek su u prodaji.

– Imamo Tramadol i Escitalopram, koji se izdaju na ljekarski recept. Eskontrola nemamo, jer postoji zamjena drugog proizvođača – kazala nam je farmaceutkinja iz jedne sarajevske apoteke.  Prema riječima Tatjane Ponorac iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, obustava prodaje je privremena.

– Nakon što je na zahtjev EMA -e Hrvatska iz prodaje povukla sedam lijekova, odnosno devet jer su po dva oblika lijekova Escontrol i Alerdin, i mi ćemo u ponedjeljak povući tri koja se mogu naći na našem tržištu. Da se građani ne bi uzbuđivali, ne radi se o štetnosti navedenih lijekova, jer nije bilo prijavljenih slučajeva nus pojava kod pacijenata korisnika , međutim, kako je utvrdila nedavna inspekcija u Francuskoj, došlo je do nekih nepravilnosti prilikom testiranja. Ne znamo tačno o čemu se radi, ali, moguće je da, s obzirom da su se testirali na dobrovoljcima u Indiji nastala neka nepravilnost, zbog drugačijeg metabolizma tamošnjih stanovnika ili slično – kazala je Ponorac. Kako je kazala, za sva tri lijeka postoje zamjene, odnsno paralelni lijekovi drugih proizvođača, tako da pacijenti neće ostati bez potrebne terapije.  Iz evropske agencije napominju da pacijenti terapiju mogu dovršiti ako su im propisani sporni lijekovi jer se radi o mjeri opreza, a ne utvrđenoj neučinkovitosti ili toksičnosti. Lijekovi će se vratiti na police apoteka nakon što u idućih 12 mjeseci EMA dostavi nove podatke iz studija koje su rađene po pravilima dobre farmaceutske prakse. Zemlje ne moraju povući samo one lijekove za koje nema zamjene, ali to ovisi o odluci nacionalnih agencija za lijekove.

Lijekovi uklonjeni iz prodaje u Hrvatskoj:

Rexocef (antibiotik, proizvođač Alkaloid)
Alerdin (protiv alergije, proizvođač Belupo – 2 oblika)
Sinalerg (protiv alergije, proizvođač Fidifarm)
Escontral (protiv alergije, proizvođač JGL – 2 oblika)
Tramadol (paracetamol, protiv bolova, proizvođač Pharma S)
Escitalopram (protiv depesije i anksioznosti, proizvođač PharmaS)
Vazidin (protiv smanjene opskreb srca kisikom, proizvođač Sandoz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno