Biznis

ŠPD ZDK u blokadi: prijeti kolaps

ŠPD ZDK prijeti kolaps
ŠPD ZDK prijeti kolaps
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŠPD ZDK – Za naplatu neplaćenih poreskih obaveza iz perioda septembar 2008. do aprila 2011. godine (ukupno 22 mjeseca), Poreska uprava Federacije BiH je odlučila izvršiti blokadu transakcijskog računa preduzeća ŠPD ZDK za ukupan iznos od 5.282.532,88 KM.
Moramo primijetiti da se radi o apsolutno neracionalnom i nelogičnom potezu, Poreske uprave jer u ovom slučaju neće se ostvariti krajnji cilj a to je opstanak preduzeća i naplata potraživanja.
Ovo je kraj Javnog preduzeća Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona, d.o.o. Zavidovići koje ima svoju društvenu ulogu da u skladu sa zakonom i šumsko-privrednom osnovom vodi brigu o javnom dobru to jest o šumama na području kantona.
Ovakvom blokadom računa prestaje sa radom javno preduzeće a Poreska uprava će naplatiti samo neznatan dio poreskog duga koji se zatekao na računu dužnika.
Novčanog priliva više neće biti jer će proizvodnja prestati sa radom, bez novca nema proizvodnje a bez proizvodnje nema novčanog priliva jer već sutra preduzeće mora stati sa radom obzirom da ne može nabaviti repromaterijal za odvijanje procesa proizvodnje.
Stoga se ne možemo načuditi nerezonskom potezu Poreske uprave koja uništava preduzeće koje redovno svakog mjeseca uplati oko 600.000,00 KM poreskih obaveza u kojem radi oko 1000 radnika, i još najmanje toliko je u indirektnoj vezi sa preduzećem.
Apsolutno je čudno da Poreska uprava odbije prijedlog preduzeća da svoj poreski dug nastao u nekom ranijem periodu plati na 60 mjesečnih rata zbog, po mišljenju Poreske uprave, lošeg ekonomskog stanja a da odmah nakon toga izvrši blokadu računa za više od pet miliona maraka.
Gdje je tu rezon kada Poreska uprava zaključuje da će lakše naplatiti blokadom računa nego odobravanjem plaćanja na rate.
Rezon blokade je rezon uništavanja preduzeća.
Međutim, sindikat se mora suprostaviti takvom rezonu i sve će mo učiniti da to spriječimo kako zbog svojih radnih mjesta i svoje egzistencije tako i zbog društvenog zadatka ovakvog jednog javnog preduzeća.
Zato pozivamo nadležne državne organe da se oglase i daju do znanja Poreskoj upravi da se društvena uloga javnog preduzeća kao korisnika šuma ne smije dovesti u pitanje jer te poslove neko mora raditi.
Zahtijevamo od svih organa u preduzeću da se svi u okviru svojih ovlaštenja uključe u rješavanje ovog problema.
Zahtjevamo od svih nadležnih organa vlasti, koji su u ranijem periodu preduzeću često nametali odluke zbog kojih su nastala nenaplaćena potraživanja, da se uključe u rješavanje ovog problema i urazume Poresku upravu da na ovakav način neće naplatiti poreski dug.
U protivnom, ukoliko se ne izvrši deblokada računa i preduzeću ne omogući redovan rad, organizovat će mo protestni skup pred Vladom ZDK u Zenici dana 30.10.2015.godine u 10 sati te poduzeti i sva druga raspoloživa sredstva u cilju spašavanja preduzeća koje od o1.05.2011.godine redovno izvršava sve svoje obaveze kako prema državi tako i prema radnicima.
Nećemo dozvoliti da ga Poreska uprava administravinom mjerom uništi.
[highlight]SINDIKALNI POVJERENIK
Saćić Džemal[/highlight] [box type=”shadow” ]DOSTAVLJENO: 1. Premijer Vlade Federacije BiH 2. Premijer Vlade ZE-DO kantona 3. Federalno ministarstvo finansija-Sarajevo 4. Direktor Poreske uprave FBiH-Sarajevo 5. Federalno ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Sarajevo 6. Skupština JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići 7. Nadzorni odbro JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići 8. Uprava JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići 9. Samostalni sindikat ŠPDiP-Sarajevo 10.Svi mediji 11. a/a[/box]



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno