Info

Spasioci iz BiH do sada iz ruševina u Turskoj spasili 26 osoba, samo su Azeri uspješniji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon zemljotresa koji je pogodio Tursku brojni spasioci iz BiH uputili su se na mjesto nesreće kako bi pomogli ekipama iz drugih zemalja u izvlačenju svih onih koji su ostali pod ruševinama.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovien Elmedin Konaković sastao se danas u Turskoj sa šefom diplomatije ove zemlje Mevlutom Cavusogluom, a upravo su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske saopćili kako su se bh. spasioci pokazali od velike pomoći.

“Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Turske, timovi iz BiH su iz ruševina spasili 26 osoba. Ponosni smo istinski na hrabra srca Bosne i Hercegovine. Samo su spasioci iz Azerbejdžana spasili više ljudi”, rekao je Konaković.

U Turskoj se nalazi veliki broj spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji djeluju kroz entitetske gorske službe spašavanja, ali i Federalnu upravu civilne zaštite.

Iz FUCZ-a su podsjetili da je s ciljem povećanja kapaciteta USAR tima u Tursku kopnenim putem upućen još jedan tim od 10 pripadnika Federalne jedinice sa dodatnom opremom s kojom će se pridružiti kolegama u spasilačkoj misiji.

Ova podrška u ljudstvu i opremi, napominju iz FUCZ-a, ubrzat će pretrage terena i pronalaženje žrtava. Inače, uz ovih 10 dodatnih spasilaca, broj pripadnika Specijalizirane jedinice FUCZ-a povećat će se na 52, a uz njih se u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje nalaze i članovi Gorske službe spašavanja FBiH.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno