Zenica

SPAJANJE MLADIH IZ FEDERACIJE I RS: Izviđači iz Zenice i Prijedora razbijaju barijere koje nameću političari

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već deset godina Savez izviđača Grada Zenica, zajedno sa kolegama iz Prijedora, organizuju interetničke kampove na Boračkom jezeru i Kozari. Glavni cilj im je spajanje mladih iz Federacije BiH i Republike Srpske, a kako bi prevazišli političkom situacijom nametnute barijere i doprinijeli otklanjanju predrasuda. Pridružili su im se i brojni izviđački prijatelji iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Smatraju da se niko nema pravo žaliti na stanje u društvu ukoliko aktivno ne radi na mijenjaju istog.

Cijela godina koja je na izmaku za članove Saveza izviđača Grada Zenica (SIGZ) bila je prožeta aktivnostima koje slave impresivan jubilej – 70. rođendan. Glavna aktivnost, „Svečana akademija povodom 70. godina postojanja“, održana je prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 10. decembra. Tom prilikom zeničkim izviđačima pridružili su se brojni izviđački prijatelji iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i izviđači iz regije. Zaslužnim članovima saveza, te prijateljskim izviđačkim organizacijama dodijeljena su posebna priznanja za doprinos u radu SIGZ-a.

Satisfakcija je osjećaj dobrodošlice u drugom gradu

Savez trenutno broji ukupno 535 članova podijeljenih u različite dobne skupine. Kao pokret za djecu i mlade, s ponosom ističu i veliki broj odraslih volontera koji pomažu u realizaciji svih redovnih aktivnosti. Pojašnjavaju nam kako je Gradski savez podijeljen u tri odreda: Zmajevac, Lisac i Smet. Aktivnosti su zajedničke, a podjela je izvršena isključivo radi lakše organizacije istih. Svake godine organizuju ljetne i zimske kampove, na kojima pored njihovih članova mogu učestvovati i druga djeca iz Zenice. Poznati su i po tradicionalnom proljetnom takmičenju „U susret proljeću“ (za mlađe izviđače i planinke), te „Zeničkom orijentacionom takmičenju“ (za starije izviđače i planinke). U redovne aktivnosti SIGZ-a spadaju i ekološke akcije od kojih u ovoj godini izdvajaju sadnju drveća na Kamberovića polju i na zeničkom izletištu Smetovi. Njihovi članovi su i redovni učesnici takmičenja koja organizuju izviđači širom BiH, ali i regije.

– Nerijetko se s ponosom osvrćemo na citat velikog Mike Antića koji je rekao da biti izviđač samo po sebi znači biti zdrav, običan, pravedan sanjar, poeta i drug. Teško da postoji bolji opis od tog. Onima koji su barem jednom uživali uz čari izviđačke vatre i spavanja u šatoru sasvim je jasno da postoji neka posebna, riječima teško opisiva nit koja nas spaja u ovu predivnu porodicu. Jedan od glavnih motiva svakako je ljubav prema prirodi, ali ne manje važna su i prijateljstva koja se razvijaju na svakoj našoj aktivnosti. Izviđači imaju prijatelje svuda, putuju, druže se i otvorenog srca gledaju na drugo i drugačije. Za mene lično najveća satisfakcija je doći u nečiji tuđi grad i osjećati se dobrodošlim, kao najdraži gost i najbolji prijatelj, što sam kao izviđač doživio mnogo puta – sjajan je opis izviđača koji nam je dala Dženita Vugdalić, portparol SIGZ-a. 

Mladi uživaju u zajedničkom građenju bolje budućnosti

Jedan od svakako najpoznatijih događaja koje organizuje Saveza izviđača Grada Zenica, zajedno sa kolegama iz Prijedora, jesu interetnički kampovi na Boračkom jezeru i Kozari.

– Prvi projekat održan je na Boračkom jezeru, u ljeto 2012. godine. Nositelji projekta su izviđači Zenice i Prijedora, a pridružili su nam se i brojni izviđački prijatelji iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Projekat je finansiran sredstvima Američke ambasade u BiH, a glavni cilj ovih aktivnosti jeste spajanje mladih iz Federacije BiH i Republike Srpske, u cilju prevazilaženja političkom situacijom nametnutih barijera i otklanjanje predrasuda. Tradicija održavanja interetničkih projekata duga je deset godina – navodi Vugdalić.

A brojevi su nadasve impresivni. U protekloj deceniji održano je ukupno sedam projekata kojima je obuhvaćeno 16 ljetnih i zimskih kampova u oba entiteta, od toga devet ljetnih kampova na Boračkom jezeru, šest zimskih kampova na Mrakovici i jedan ljetni kamp organizovan u Kozarcu. Organizovano je 47 ekoloških aktivnosti između kampova u kontinuitetu koji su obuhvatili 9.645 direktnih učesnika, a utrošeno je čak 180.581 volonterskih sati.

U projektima su učestvovali djeca i mladi uzrasta od sedam do 18 godina, a aktivnosti su vodili i logistički pomagali punoljetni članovi izviđačkih saveza iz Zenice, Prijedora i drugih gradova učesnika projekata. Naredni interetnički kamp planiran je već početkom naredne godine, 12. januara na Smetovima i nosit će naziv „Jedan san“.

– Kada smo počeli priču o interetničkim projektima imali smo jasnu viziju: pomiriti nekad neprijateljske strane i pokazati mladima da možemo i moramo živjeti zajedno. Upravo ova dugogodišnja tradicija govori sama za sebe. Kroz sve protekle aktivnosti razvila su se brojna prijateljstva, ali i ljubavi i smatramo da smo svijetu uspjeli poslati jednu sasvim realnu, drugačiju sliku BiH u kojoj mladi ljudi itekako uživaju u zajedničkom građenju bolje budućnosti. S obzirom da mladi iz Zenice i Prijedora nemaju priliku kroz formalno obrazovanje posjetiti svoje vršnjake iz drugog entiteta, smatrali smo da su ovakve aktivnosti prijeko potrebne i praksa je pokazala da smo bili upravu. Naše iskustvo sa proteklih kampova pokazalo je da se stopa razmjene mladih nakon svakog međuetničkog kampa povećala 2-5% u područjima obuhvaćenim projektom – ističe Dženita s ponosom, a potom navodi i druge aktivnost Saveza poput škole za mlade lidere koju organizuju svake godine, izviđačke kadrovske škole 1. i 2. stepena, te instruktorske tečajeve za već postojeće lidere. Prema njenim riječima, cilj ovih aktivnosti je osposobljavanje mladih ljudi, budućih lidera u zajednici, za samostalno djelovanje i stvaranje boljeg, ravnopravnijeg društva za sve nas.

Svaka osoba sposobna je mijenjati svijet

Ono što svakako raduje jeste veliki interes mladih za izviđačke aktivnosti. Bar tako tvrde u SIGZ-u. To s, kažu, naročito osjeti nakon ljetnih i zimskih kampova na kojima im se svake godine pridruže djeca (neizviđači) iz Zenice i okolice.

– U Zenici gotovo da ne postoji mlada osoba koja barem jednom nije bila na izviđačkom zimovanju na Smetovima ili na ljetovanju na Boračkom jezeru. O interesu govore i impresivne brojke, preko 500 članova u našem gradskom savezu – apostrofira Dženita.

Na samom kraju razgovora poslala je snažnu i motivirajuću poruku mladima širom BiH.

– Stvaranje boljeg svijeta je zajednički zadatak svih nas. Smatramo da nemamo pravo žaliti se na stanje u društvu ukoliko ne radimo na mijenjaju istog. Mi izviđači smo dosad brojnim primjerima pokazali kako malim koracima zajedno možemo doći do velikog cilja. Dakle, nema opravdanja. Svako od nas dužan je dati svoj doprinos očuvanju planete i poboljšanju društva. Svako posađeno drvo znači mnogo. Svako novo prijateljstvo znači mnogo. Svaka lijepa riječ znači mnogo. Svaka osoba sposobna je, barem u maloj mjeri, mijenjati svijet. Zato pozivamo sve naše sugrađane i zemljake da daju svoj doprinos, ne samo našoj velikoj izviđačkoj porodici nego i cijeloj našoj državi, te u konačnici cijeloj planeti – poručila je ova mlada Zeničanka.

Šta je to na šta bi se mnogi u BiH mogli ugledati kod izviđača kao primjer, pitali smo.

– Mnogo je pozitivnih primjera izviđačke prakse, ali definitivno bismo izdvojili otvorenost mladih ka upoznavanju drugog i drugačijeg, čuvanje prirode, proaktivnost, te djelovanje u lokalnoj zajednici. Svime navedenim dokazujemo da naš moto „Stvaranje boljeg svijeta“ nije samo floskula, nego nešto što potvrđujemo svakom svojom aktivnošću – poručuje Dženita.

AKO NISTE ZNALI: Orao je stvarno sletio

Vjerovatno niste znali: prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu, Nil (Neil) Armstrong, bio je „izviđač Orao“.

– Kada je rekao da je „Orao sletio“ nije se šalio. Pored njega, članovi izviđačkog pokreta bile su i brojne druge poznate ličnosti kao što su Bear Grylls, Barak (Barack) Obama, David Beckham, Stiven Spilberg (Steven Spielberg), Desanka Maksimović, Vlade Divac, kraljica Elizabeta II, David Bowei, Jamie Oliver i mnogi drugi – otkriva nam Dženita.


Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PROBudućnost. Sadržaj ovog tekta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Autor: startbih.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno