Posuđeno

ŠOKANTNO: Gasi se Čelik!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŠOKANTNO: Gasi se Čelik! – Privukao vas je bombastičan naslov? Boli li vas surova istina jer se gasi višedecenijski simbol jednog grada odlukom drugih, a ponajviše nemarom gradskih institucija i orgijanjem sumnjivih tipova još upitnijih namjera i sposobnosti? Sad shvatate na što smo upozoravali cijelo vrijeme? Odlično, vrlo brzo se može i ostvariti i u Zenici ako nešto hitno ne učinimo jer se radi o našem klubu-imenjaku – FK Čelik Nikšić iz Crne Gore koji je, sve se čini, okončao svoje postojanje nakon 59 godina.

Prenosimo tekst sa crnogorskog portala Vijesti u kojem naš nikšićka realnost odviše podsjeća na zeničku:

“U vi­še ne­go zlo­kob­noj ljet­noj ti­ši­ni sa nik­šić­ke sportske sce­ne ne­sta­će je­dan sport­ski ko­lek­tiv, ko­ji bi na­red­ne go­di­ne trebao sla­vi­ti šest de­ce­ni­ja od osni­va­nja. U istin­skoj sport­skoj sredini sa­ma na­ja­va da se ga­si klub sa ta­kvom tra­di­ci­jom, iza­za­va­la bi uz­bu­nu. Me­đu­tim u Nik­ši­ću, sti­če se uti­sak da se zbog po­sljed­njih Če­li­ko­vih da­na, ni­ko ni­je pretjerano uz­ne­mi­rio. Od­go­vor na pi­ta­nje šta je iza­zva­lo ta­kvu le­tar­gi­ju, te­ško je na­ći. Na­rav­no da sve ovo ne mo­že za­bri­nu­ti one ko­ji su pro­la­zni­ci kroz sport, one ko­ji sport doživlja­va­ju sa­mo kao tram­bu­li­nu za sko­ko­ve u ne­ke dru­ge, najčešće eko­nom­sko-po­li­tič­ke vo­de. Sa dru­ge stra­ne, u mo­ral­nom okvi­ru ci­je­le pri­če oko Če­li­ka, mo­žda je i te­ško ul­ti­ma­tiv­no tra­ži­ti spa­ša­va­nje ovog klu­ba. Te­ško je re­ci­mo ul­ti­ma­tiv­no tra­ži­ti spa­ša­va­nje sport­skog klu­ba u ze­mlji, u ko­joj su reci­mo sa sce­ne, u ti­ši­ni ne­sta­ja­li pri­vred­ni ko­lek­ti­vi od ne­ko­li­ko hilja­da za­po­sle­nih. Da­nas je naj­te­že sva­ka­ko oni­ma ko­ji­ma je Če­lik bio pr­va sport­ska lju­bav, ko­ji mu je u fud­bal­skom smi­slu bio i dje­tinj­stvo i od­ra­sta­nja. Nji­ma je za­i­sta te­ško objasniti či­nje­ni­cu da nji­hov Če­lik sju­tra ne­će po­sto­ja­ti. Ali ka­ko uop­šte mo­že ne­sta­ti ne­što što se no­si u du­ši, kako uop­šte mo­gu ne­sta­ti naj­ljep­še uspo­me­ne. Za razumjeti je čovje­ka ko­ji će ža­li­ti sa Če­li­kom, jer je uz nje­ga shva­tio šta je istinska vri­jed­nost spor­ta. Mo­žda je Če­lik i tre­bao da se i uga­si onoga da­na, ka­da su ne­sta­le te istin­ske vri­jed­no­sti spor­ta. Za razumjeti je i lju­de ko­ji po­ku­ša­va­ju da od­lo­že ne­što što je neminovno”.

Ovaj tekst zvuči toliko poznato da izaziva zebnju jer su, čini se, akteri ovakvih radnjih skoro pa uvijek isti a manjak bilo kakve reakcije sa druge strane pogodno tlo za krajnje rezultate poput ovih. Nezainteresovane gradske strukture koje kao načelno daju podršku bez nekog odgovornijeg pristupa, neorganizovano i površno klupsko poslovanje po metodama prevaziđenim još dok je i štampani plakat bio luksuz i omamljenost javnosti “jakim čovjekom koji donosi pare” kao jedinim rješenjem za jedan sportski klub. Eto, donosio ih je i Ranko Radulović kao investitor u nikšićki Čelik – nazvat ćemo ga “kontroverznim biznismenom” u nedostatku boljeg termina iako je prilično svima jasno šta to među našim brdima znači. Donosio, a ljudi šutjeli – zadovoljavajući se dobrim nastupima na terenu ne misleći na posljedice niti dugoročne potrebe jednog stabilnog kluba. U zadnje 4 godine, nikšićki Čelik je 4 puta igrao Ligu Evrope a u sezoni 2011/12 osvojio je Drugu ligu Crne gore i Kup Crne Gore. A sada je to sve došlo na naplatu…Otišao je njihov “tata” i bacio klub kao dijete igračku koja više nije nikome interesantna kao što je to spreman uraditi i Grad Zenica ako ne ispoštuje svoje posljednje obećanje, njegovi Sarajlići i slični su već digli ruke jer im nije više interesantno igrati se sa našim novcem i našim klubom.

U gradu koji se ne usuđuje otvoriti istragu o mogućim malverzacijama u jednom klubu glede javnog novca niti prihvatiti rješenje koje klub spašava od nestanka se mogu desiti samo ovakve stvari. Ostavit ćemo vas sa završnim riječima Jove Đurđevića, doskorašnjeg predsjednika Čelika: “Na­ma ‘po­sled­njim Mohikancima’ pre­o­sta­je sa­mo da sta­vi­mo ka­ta­nac, po­ne­se­mo ključ, pa­pi­re, po­ku­pi­mo po­sled­nje Če­li­ko­ve ostat­ke i sve to pre­da­mo opštin­skom Se­kre­ta­ri­ja­tu za sport.”

Da li ćete i ovog oktobra dozvoliti da politika bez posljedica ugasi još jedan klub ako Grad Zenica ne ispuni svoje obećanje da će do tada riješiti problem našeg Čelika putem ponuđenih rješenja? U Nikšiću su već krenula obećanja da će se Čelik spasiti, u Zenici traju predugo.

Ili je bolje sjediti i ispijati kahve i govoriti kako ništa ne može da se učini, da neko i nama ovako napiše smrtovnicu i pokupi 50-tak “likeova”?

Ne damo Čelik! Novi sistem – novi statut! Jedan član – jedan glas!

zacelik.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno