Politika

Šokantni potez premijera FBiH Nikšića: Zenica ostaje bez 3.500.000 KM za kompleks zatvorenih bazena !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema prijedlogu rebalansa Budžeta Federacije, kojeg je po hitnom postupku za sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBIH (srijeda, 25.10.) predao federalni premijer Nermin Nikšić, gotovo da se briše, odnosno osam puta se smanjuje predviđeni novac za kompleks zatvorenih bazena u Zenici, saznaje Zenicablog.

Umjesto najavljenih, objavljenih, te nerijetko reklamiranih 4.000.000 KM, Vlada Federacije će Zenici prebaciti samo 500.000 KM, što je osam puta manje od plana.

Iako se provodi kao dio sveobuhvatnog rebalansa, nezavisni promatrači ne mogu da se otmu dojmu da je “kažnjavanje” Zenice uslijedilo nakon otvorenog “rata” Fuada Kasumovića i rukovodstva SDP-a, koji je rezultirao najavom deložacije SDP-a iz višedecenijskog sjedišta u Masarykovoj ulici u Zenici, ali i raspadom koalicije koja je imenovala Vladu i imala većinu u ZDK.

Dvije strane, Kasumović i SDP, međusobno se optužuju za izdaju i povod za raspad koalicije, a najnoviji Nikšićev potez, ako bude izglasan u srijedu, biće novi “nož u leđa” Kasumovićevoj namjeri da pred lokalne izbore 2024. bude vidljiv kompleks zatvorenih bazena u Babinoj rijeci.

Premijer Nikšić je, na sreću, umanjenja poštedio izgradnju Hitne pomoći (predviđenih 1.000.000 KM sa federalnog nivoa).

Najznačajnija umanjenja iz rebalansa budžeta su “Nabavka” zgrade Vlade FBiH (20.000.000 KM), letjelice za gašenje požara (6.660.000 KM), transfer za kompaniju “Zrak” dd (6.900.000 KM), izgradnja Bazena u Cazinu (2.950.000 KM), bazena na Bentbaši (1.450.000 KM).

Među onima koji će najviše profitirati jeste dugogodišnji gubitaš, Klinički centar u zapadnom dijelu Mostara, koji će za dovršetak izgradnje Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dobiti 7.000.000 KM, ali i bazen u Bihaću 2.500.000…a još jedan dodatne novce (6.500.000) dobiće i izgradnja bazena u Mostaru.

Među onima koji će budžetom neplanirano, ali rebalansom uvršteno dobiti milione je i preduzeće Naftni terminali Ploče, koji godinama ne dopuštaju ulazak revizora i kontrolu utroška vladinog novca. Oni će do kraja godine inkasirati neplaniranih 4.000.000 KM…

Također, novac ide i novom rukovodstvu preduzeća za izgradnju puteva u Federaciji, kojima odnedavno u obje firme sa sjedištem u Mostaru vode uglavnom kadrovi hrvatske nacionalnosti. Umjesto planiranih sedam, dobiće 17 miliona KM (17.000.000 KM)…

Da bi Nikšićev prijedlog bio usvojen, osim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji o njemu raspravlja u srijedu, treba da se izjasni i Dom naroda.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno