Biznis

Šokantna odluka Uprave – ArcelorMittal Zenica obustavio rad, 80 posto radnika poslano na čekanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija ArcelorMittal Zenica obustavila je jutros rad, a značajna većina radnika poslana je kućama, na “čekanje”, saznaje Zenicablog. Tim povodom sindikat ove kompanije namjerava da se obrati javnosti sutra (srijeda) prijepodne.

Kako saznaje naš portal, odluka o “čekanju posla” određena je čak za 80 posto radnika u Kompaniji, a proizvodnja je potpuno obustavljena, osim održavanja pogona i mašina koji se ne smiju zaustaviti. Tim povodom smo uputili niz pitanja upravi, ali još uvijek nema odgovora, pa ni odgovora hoće li nam biti odgovoreno.

Između ostalog, upravu smo pitali koji su sve pogoni zaustavljeni, koliko radnika je poslano kućama, te šta je uzrok obustavljanju proizvodnje.

Naime, obzirom da se nedavno otvorilo kosovsko tržište, kompanija je nesmetano radila i tokom protekla dva mjeseca u vrijeme globalne pandemije, a dugi redovi kamiona koji dolaze po robu svakodnevna su scena ispred kapija AMZ.

Pitali smo i da li je o ovoj odluci upoznat sindikat, obzirom da važeći zakoni nalažu da poslodavac o tome obavjesti sindikat 30 dana unaprijed. Interesovali smo se i da li je ovim potezom ugrožen projekt gradnje Toplane, da li su stali radovi na njoj, ali nas je zanimalo i da li postoji projekcija ili plan kad se proizvodnja nastavlja i pod kojim okolnostima?

Nažalost, do objave članka nismo dobili ni potvrdu da ćemo i kad dobiti odgovor. Nezvanično saznajemo da odluka o prekidu rada i slanja radnika na “čekanje posla” glasi na narednih sedam dana, nakon čega bi, valjda, trebala biti “ponovno razmotrena” i odlučeno – šta dalje.

Kontaktirali smo Zuhdiju Kapetanovića, predsjednika sindikata Kompanije, koji nam je potvrdio da je kompanija zaustavila proizvodnju, te da je i njemu ta odluka “razočaravajuća i neshvatljiva”.

-Petnaest godina govore šta hoće, prikazuju rezultate kako hoće i usred lošeg stanja u pregovorima oko Kolektivnog ugovora rade ovo. Jeidni razlog je “korona zakon”. A mogli su i bez zaustavljanja, ionako rade šta hoće, jednostavno prikažu da su im pali prihodi, prodaja, njih ionako niko niti kontroliše niti sankcionira. Sve ovo nema smisla, nikad nisu više proizvodili sa sve manje ljudi i sad ovo – nije trebalo biti radnik kompanije, dovoljn  je proći ispred kapija i vidjeti kamione krcate robom kako izlaze, regiznirano konstatira Kapetanović.

Ukoliko u narednim satima dobijemo i stav kompanije, vrlo rado ćemo ga objaviti.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno