Politika

Snaga Centra – Razvoj zadrugarstva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Snaga Centra – Razvoj zadrugarstva – Andrić : „Potrebno razvijati zadrugarstvo i stvoriti bolju pregovaračku moć proizvođačima“
Eldin Vrače, kandidat za gradonačelnika Grada Zenica sastao se u proizvodnom pogonu u  Brezi  s Mladenom Andrićem, generalnim direktorom Perutnine Ptuj u BiH. Razgovarano je  o potrebama tržišta za piletinom, odnosno razvoju proizvodnje pilića.
Prema zvaničnim podacima u BiH se po glavi stanovnika godišnje pojede 12,5 kg piletine. S obzirom da se  na godišnjem nivou pojede cca 40 hiljada tona piletine , Andrić tvrdi da je proizvodnja pilića u BiH trenutno veća u odnosu na potrebe tržište
Na sastanku je razgovarano i o problemima izvoza u EU kao i o odlaganju organskog otpada u BiH.
-Dok ne riješimo problem zbrinjavanja organskog otpada nema izvoza u Evropsku Uniju i ne možemo razmišljati o razvoju peradarstva. Trenutno u BiH ne postoji kafilerija pa Perutnina iz tih razloga izvozi  životinjski otpad u Srbiju, rekao je Andrić, dodajući da je u narednom periodu u BiH potrebno razvijati zadrugarstva kako bi se proizvođačima stvorila bolja pregovaračka moć a time se stvara prostor i za proizvodnju kukuruza.
Bez obzira što u BiH postoje uslovi za uzgoj kukuruza, trenutno tri najveće kompanije iz ovog sektora (Perutnina Ptuj, Madi i Ovako) otkupljuju oko 60 hiljada tona ove žitarice, dok se u BiH proizvede tek 10 hiljada, zbog čega su kompanije primorane uvoziti kukuruz iz Srbije, Mađarske i Hrvatske po cijeni od 160 Eura po toni što u konačnici iznosi cca 10 miliona Eura.
Perutnina Ptuj je pokazala spremnost otkupa 30 000 tona kukuruza već u sjetvi od domaćih zadrugara.
Snaga Centra će i u nastavku, zajedno sa domaćim i stranim kompanijamq  raditi na rješavanju svih detektiranih problema i stvranju boljih uslova za privređivanje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno