Politika

Smijenjena tri člana Nezavisnog odbora, uvod u smjenu policijskog komesara?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK na dnevnom redu je bilo razrješenje tri člana Nezavisnog odbora zbog navodnog “ličnog interesa u policijskim poslovima”, kako je navedeno u materijalu.

Prema materijalu koji je dostavila Komisija za izbor i imenovanje članovi Semir Šut, Enisa Mulić i Ranislav Milešić su prema mišljenju Komisije u sukobu interesa.

Naime, sin Ranislava Milešića je od 18.7.2022. godine zaposlenik Uprave policije MUP-a ZDK. Navedeno je da je Milešić prilikom predaje dokumentacije na Javni konkurs za imenovanje u Nezavisni odbor naveo da nije u sukobu interesa u vezi sa radom Uprave policije i Ministarstva.

Enisa Mulić, također članica Nezavisnog odbora, je u svojoj prijavi također navela da nije u sukobu interesa, a prema mišljenju Komisije ista se nalazi u sukobu interesa, jer je njen suprug Amir Mulić uposlenik Uprave policije MUP-a ZDK.

Semir Šut, predsjednik Nezavisnog odbora, je prema mišljenju Komisije bio u sukobu interesa jer je prema informacijama dostupnim u registru poslovnih subjeketa Šut direktor firme “CONNECTA” sa kojom Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona imalo zaključen Okvirni sporazum za usluge popravaka vozila koji je bio na snazi od 26.5.2021. do 26.5.2023. Naveli su da je Semir Šut 28.12. 2023 dao izjavu da nije u sukobu interesa sa Ministarstvom i Upravom policije.

Prema prijedlogu Komisije za izbor i imenovanja,  naredna tačka dnevnog reda je bio Prijedlog Odluke o imenovanju na kraći period tri člana Nezavisnog odbora i to Faruka Durmića, Kemala Brkića i Sehadeta Hadžića.

Zastupnici su tokom tačke diskutovali i optuživali jedni druge, a prema riječima zastupnika opozicije ovaj postupak je mimo procedura i zakona.

Mladen Simić (SDP) je naveo da je po njemu ova tačka suprotna prema svim procedurama i propisima i predložio je kolegama da ovo ne podrže. Simić smatra da je Komisija za izbor i imenovanje zloupotrijebila svoj položaj i objasnio je kako je po njemu Komisija u navedenom periodu postupila, te da nije Komisija ta koja utvrđuje sukob interesa. Također, Simić je naveo da se imenovanjem novih članova narušava nacionalni sastav Nezavisnog odbora. Zastupnica Sanja Renić (BHI-KF) navela je da smatra da ova odluka će imati iste ili slične posljedice kao i odluka iz prošlog saziva kada se zbog imenovanja na ove pozicije i imenovanja komesara kanton prema njenim riječima našao na crnoj listi.

Mirnes Bašić (SDA) je pozvao opoziciju ako ovo nije u skladu sa zakonom i procedurama da podnesu apelaciju i tužbu i da utvrde da li je zaista nezakonito. Ćazim Huskić (SDA) predsjedavajući Skupštine je naveo da smatra da svi oni koji slijede politike, a ne paze na zakone nisu principijelni. Huskić je naveo da je jasno kako stoje stvari i da je u budućnosti potrebno raditi čisto i jasno, te da nema ništa sporno u ovom prijedlogu i da je nedvojben sukob interesa članova koji se razrješavaju s pozicije.

Prijedlog Odluke o razrješenju tri člana Nezavisnog odbora Semira Šuta, Enise Mulić i Ranislava Milešića usvojen je sa 20 glasova za,  deset zatupnika je bilo protiv, dok je prijedlog o imenovanju na kreći period tri člana Nezavisnog odbora i to Faruka Durmića, Kemala Brkića i Sehadeta Hadžića usvojen je sa 19 glasova za i deset glasova protiv.

Da li smjena i imenovanje novih članova Nezavisnog odbora uvod u smjenu policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ostaje da vidimo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno