Info

Smanjenje emisija iz velikih postrojenja

Smanjenje emisija iz velikih postrojenja
Smanjenje emisija iz velikih postrojenja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Smanjenje emisija iz velikih postrojenja za sagorijevanje od 2013. godine obaveza je za Bosnu i Hercegovinu, prema odlukama Ministarskog vijeća Energetske zajednice.

Propisano je da je implementacija Direktive o velikim postrojenjima za sagorijevanje i Direktive o industrijskim emisijama obavezna za sve potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što obuhvata i BiH.

Do kraja godine Energetskoj zajednici potrebno je dostaviti nacionalni plan u skladu s Direktivom o smanjenju emisija iz velikih ložišta.

Tim povodom u Ugljeviku na okruglom stolu, koji je organiziran u okviru Projekta “Investiranje u sektor energije” (EIA) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, okupili su se stručnjaci iz energetskog sektora.

Pojašnjeno je da su velika postrojenja za sagorijevanje postrojenja s toplotnom snagom ložišta koja je jednaka ili veća od od 50 MW.

Istaknuto je da će implementacijom nacionalnog plana za smanjenje emisija biti smanjena emisija triju glavnih zagađivača, a to su sumpordioksid, azotni oksid i čvrste čestice.

Stručnjaci smatraju da je najvažnije smanjiti emisije sumpordioksida jer one imaju veliki uticaj na zdravlje i okoliš.

Trenutne emisije sumpordioksida u BiH su oko 270.000 tona godišnje, a poslije implementacije plana, kako je rečeno, smanjit će se na 15.000 tona, do kraja 2027. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno