Biznis

Smanjen broj zaposlenih u FBiH u obrazovanju, povećan u poslovanju nekretninama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U obrazovanju, poljoprivredi, šumarstvu, ribolovu u Federaciji Bosne i Hercegovine je došlo do smanjenja zaposlenih ali je istovremeno zabilježeno povećanje zaposlenost u sferi poslovanja nekretninama, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Variranja imamo i kod prosječne plaće pa je smanjena u oblasti prijevoza i skladištenja a povećana primjera radi u trgovini na veliko i malo, naučnoj i tehničkoj djelatnosti…

Za 2.291 manje zaposlenih

– Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH u julu 2023. godine je 541.078 osoba i u odnosu na prethodni mjesec broj zaposlenih se smanjio za 2.291 osobu ili za 0,4 posto.

Posmatrano po djelatnostima u mjesecu julu 2023. u odnosu na juni 2023. godine smanjenje broja zaposlenih je zabilježeno u djelatnosti obrazovanje 7,4 posto,vađenje ruda i kamena 0,6 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 0,5 posto i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 0,5 posto.

U isto vrijeme povećanje broja zaposlenih zabilježeno je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 2,9 posto, umjetnosti, zabave i kulture za 1,4 posto, poslovanju nekretninama 0,9 posto i djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 0,3 posto – navode za Faktor iz Federalnog zavoda za statistiku.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH za juli 2023. godine iznosi 1.257 KM i u odnosu na prethodni mjesec manja je za pet KM ili 0,4 posto a realno (korigovano sa kretanjem indeksa potrošačkih cijena) za 0,1 posto.

Najveće povećanje mjesečne prosječne plaće

– U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za juli 2023. godine nominalno je viša za 12,0 posto a realno viša za 9,0 posto.

Posmatrano prema djelatnostima u julu 2023. u odnosu na juni 2023. godine najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnostima prijevoz i skladištenje za 3,2 posto, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 2,3 posto i djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 2,1 posto.

U isto vrijeme najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 6,5 posto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 6,1 posto, trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla za 1,9 posto – navode iz Zavoda.

Prema posljednjim podacima ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u Federaciji BiH, u periodu januar-august 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine manja je za 106.000 m3 ili 8,1 posto.

– Proizvodnja sortimenata od četinara je manja za 28.000 m3 (4,1posto), dok je proizvodnja sortimenata od lišćara manja za 78.000 m3 (12,4 posto) – naveli su iz Federalnog zavoda za statistiku.

Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno