Zenica

Služba za zajedničke poslove ZDK: Detalji iz tenderske dokumentacije otkrivaju koji automobil žele

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za nabavku šest crno-metaliziranih limuzina spremni su izdvojiti 273.585 KM, bez PDV-a, a detalji iz tehničke specifikacije ukazuju na to da je moguće da se radi o nabavci modela Škoda A8 Octavia 2.0 TDI sa 85 kW

Služba za zajedničke poslove Zeničko-dobojskog kantona nabavlja šest crno-metaliziranih limuzina po ukupnoj cijeni od 273.585 KM, bez PDV-a.

Detalji iz tehničke specifikacije ukazuju na to da ovaj novac izdvajaju za nabavku putničkih automobila modela Škoda A8 Octavia 2.0 TDI sa 85 kW ili 115 KS, a što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Stručnjaci za javne nabavke upozoravaju i da se procijenjena vrijednost od 320.095 KM za šest vozila uklapa u cijenu ovakvih modela na tržištu.

Tehničkom specifikacijom traže da je dužina vozila minimalno 4.650 mm (Octavia ima 4.689 mm), međuosovinski razmak od minimalnih 2.665 (kod Octavije je 2.669 mm), da je jačina motora 85 kW (Octavia ima isto toliko), a zapremina 1950 ccm (Octavia ima 1.968 ccm).

d minimalnih uslova postavili su i taj da je zapremina prtljažnika 590 litara, dok je kod Octavije 600 litara. Stručnjaci za javne nabavke upozoravaju da upravo ovaj detalj iz tehničke specifikacije eliminiše ostatak konkurencije jer u ovoj klasi vozila Octavia ima najveću zapreminu prtljažnika.

Posebno zanimljivo je i to što traže da automobili koje nabavljaju imaju „dvokraki grijani multifunkcionalni kožni upravljač“. Ovaj detalj se može vidjeti na web stranici modela Škoda Octavia.

U tehničkoj specifikaciji traže još i zračni jastuk za vozača i suvozača sa mogućnošću isključenja suvozačevog zračnog jastuka, ali i zračni jastuk za koljena vozača, tvornički ugrađene parking senzore naprijed i nazad, senzor za kišu, indikator umora vozača, te da su prednja sjedišta podesiva po visini i sa manuelno podesivom podrškom za leđa.

Što se tiče opreme za vozilo, od minimalnih zahtjeva je još i taj da imaju termoizolaciona stakla i dodatno zatamnjena zadnja stakla i šajbu, ambijentalno osvjetljenje, bluetooth podršku za telefon….

U tenderskoj dokumentaciji uočili smo i da je rok za isporuku 45 dana od dana potpisivanja ugovora sa odabranim ponuđačem.

Međutim, stručnjaci za javne nabavke upozoravaju da je to još jedan detalj koji ukazuje na to da je ova nabavka unaprijed dogovorena jer je zakonski rok za isporuku od oko šest mjeseci od datuma narudžbe.

Piše: Zinaida Đelilović, pratimotendere.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno