Sudske klupe

Slučaj Lukovo polje: bh. konzulu u Parizu 11 mjeseci zatvora za nezakonito stečenih 10.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Slučaj Lukovo polje: bh. konzulu u Parizu 11 mjeseci zatvora za nezakonito stečenih 10.000 KM – Bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević osuđen je na 11 mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice.

Državni sud je prihvatio sporazum kojim je Hamidičević priznao krivicu da je od decembra 2014. do juna prošle godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH. Na taj način, kako se navodi u presudi, nezakonito je stekao više od 10.000 konvertibilnih maraka. Radi se o osobama romske nacionalnosti iz Lukovog polja, uhapšenih u akciji otkrivanja lanca trgovine ljudima radi prosjačenja.

hamidicevic-spreman-priznati-krivicu-620x330Predsjedavajuća Sudskog viječa Hasija Mašović rekla je da je sporazum o priznanju krivice prihvaćen obzirom da postoji dovoljno dokaza da je Hamidičević počinio djelo, kao i da je kazna od 11 mjeseci prihvatljiva obzirom na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

– Sud, međutim, nije prihvatio konstataciju Tužilaštva BiH da je optuženi znao da se osobe kojima je izdavao putne listove bave kriminalnim radnjama, jer tužilaštvo to nije dokazivalo, niti je to navedeno u činjeničnom opisu optužnice – rekla je Mašović.

Suđenje Hamidičeviću za zloupotrebu položaja počelo je u aprilu ove godine. BIRN



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno