Sudske klupe

Slučaj “Kisik” u ZDK: Počelo ispitivanje svjedoka u Kantonalnom tužilaštvu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) radi na rasvjetljavanju slučaja upotrebe kisika koji nema dozvolu nadležne Agencije za lijekove u liječenju pacijenata u Domu zdravlja Zenica, kao i domovima zdravlja u Tešnju, Usori, Doboj Jugu, Žepču, Maglaju i Brezi, potvrđeno je za BHRT u Kantonalnom tužilaštvu.

Aktivno se provode mjere i radnje u svrhu utvrđivanja svih činjenica neophodnih za donošenje tužiteljske odluke. Prikupljena je materijalna dokumentacija i u toku je saslušanje svjedoka, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

VIDEO: U osam slučajeva od neovlaštenih distributera navodno nabavljan medicinski kisik

Podsjećamo, u nalazima kantonalnih zdravstvenih i farmaceutskih inspektora u navedenim zdravstvenim ustanovama potvrđena je upotreba kisika od dobavljača koji nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska pomagala Bosne i Hercegovine.

U istom nalazu evidentirana je i upotreba spornog kisika u terapiji pacijenata.

O svemu je 8. novembra informisano Ministarstvo zdravstva, a prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, ostavljen je rok od mjesec dana upravnim odborima da smijene direktore navedenih ustanova što do danas, osim u Domu zdravlja Breza, nije učinjeno.

Izvor: Harun Bošnjak/BHRTStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno