Zenica

Slučaj AURA – drugostepeno rješenje: Poništene odluke Gradske inspekcije, devet dana kasnije objekti još uvijek zapečaćeni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je prije pune četiri radne sedmice, koordiniranom i istovremenom “akcijom” timova gradskih inspekcijskih organa na poslovnice Aura osiguranja, zapečaćeni svi objekti i zaustavljen rad ove osiguravajuće firme, danas je objelodanjeno drugostepeno rješenje, po kojem, po svemu sudeći, lokalne vlasti nisu postupile.

Naime, drugostepenim rješenjem Kantonalnog ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline utvrđeno je da je gradska inspekcija, koja je i zapečatila poslovne prostorije, povrijedila odredbe upravnog postupka, te pogrešno primijenila materijalne propise, ali je i potpuno nenadležan organ u ovom konkretnom slučaju (Rješenje u nastavku)

-Iako smo drugostepenim rješenjem potvrdili naše tvrdnje da je gradska inspekcija nenadležna, da su nas zapečatili potpuno nelegalno i nezakonito, iako smo pobili sva njihova rješenja, još uvijek nam, čak i devet dana nakon izdavanja drugostepenog rješenja, nije dozvoljeno da otvorimo poslovnice, čime nas gradonačelnik Kasumović, preko svojih poluga moći u sistemu Gradske uprave i dalje blokira. Ekonomski ekspert, kako sam sebe voli zvati, nastavlja da bez ikakvih primanja drži petnaest porodica, a ugled Grada i dalje srozava, zbog čega će i oni koji su možda i pomislili da investiraju u Zenicu, nakon ovakvih primjera diktature, u širokom luku, zaobilaziti četvrti grad u Bosni i Hercegovini. Treba pomenuti da je u međuvremenu, naravno i dalje vođen svojom povrijeđenom sujetom, naložio inspekcijskim organima da „udare“ i na jedan od najperspektivnijih sportskih kolektiva, Nogometni klub „Nemila“, na čijem stadionu su inspekcijski organi zabranili isticanje sponzora, što je sigurno presedan u praksi rada inspekcije, samo sa ciljem da se oteža rad Kluba kojem i ja lično dajem skromni doprinos u razvoju, iako nisam u rukovodnim organima“ – tvrdi Alen Kapković, direktor “federalne” polovine AURA osiguranja, inače zastupnik u Skupštini ZDK i donedavno član BHI-KF i najbliži Kasumovićev saradnik.

Navodna Kapkovićeva “krivnja”, mada to nije niti će biti navedeno u rješenju, jeste u prefiksu “donedavni”, nakon što je odlučio da napusti BHI-KF uz legitimna i jasna obrazloženja, nakon čega je postao meta beskrupuloznih napada na poslovanje kompanije u kojoj je obavlja funkciju direktora za Federaciju Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, osim prostora i rada AURA osiguranja, predmet kontrole su bili i privatni poslovni prostori članova porodice Kapković. Sve ovo već je viđeno u sporu Kasumović – Isak, kad je “inspekcija samo radila svoj posao” u vrijeme dok su aktuelni federalni ministar policije Ramo Isak i aktuelni gradonačelnik Kasumović bili na vrhuncu sukoba.

-Predmet osvete je čak i poslovni prosto u okviru porodične kuće koji je pod zakup uzela sporska kladionica, pa čak je sebe doveo i do ukidanja javne rasvjete u ulici gdje živim, odnosno gdje mi je porodična kuća, čime je ugroženo još najmanje dvadeset domaćinstava, koji su zbog izljeva bijesa prvog čovjeka našeg grada prema meni, ostali bez ulične rasvjete, tvrdi Kapković.

-Uprava Aura osiguranja odlučna je da se protiv ovih i ovakvih nezakonitih napada i neviđenog pokušaja reketiranja bori do kraja. Pozivam na ovaj način i inspektore da rade u okviru svojih nadležnosti i da se pridržavaju slova Zakona, kako ne bi i sami krivično odgovarali, jer smo sve ove nelegalne represivne radnje protiv nas prijavili i Tužilaštvu i na adresu Agencije za istrage i zaštitu SIPA, zaključio je Kapković.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno