Info

Složena udžbenička politika u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U RS-u udžbenike izdaje Zavod za školstvo dok je u Federaciji BiH 13 izdavača, što utječe i na cijene.

Složeni školski sustav u BiH prati i složena udžbenička politika. U entitetu Republika Srpska udžbenike izdaje Zavod za školstvo, dok je u Federaciji 13 nakladnika, što onda utječe i na cijene, a česta javna prepucavanja nakladnika izazivaju sumnju u kvalitetu udžbenika.

O tome iz kojih udžbenika će djeca učiti, odlučilo je nastavničko vijeće, nakon pregleda svih odobrenih.

“Dogovaraju se unutar aktiva i izaberu najbolji udžbenik prema njihovim prijedlozima i na temelju onoga što su nakladničke kuće predložile”, objašnjava Lidija Markotić, ravnateljica Osnovne škole Ilija Jakovljević.

U Federaciji BIH udžbenike izdaje 13 nakladnika. Moraju biti prilagođeni nastavnim planovima i programima, usuglašenima između 10 kantona.

Česta prepucavanja autora i nakladnika

O tome odlučuje Koordinacija 11 ministara, a svaki udžbenik pregleda pet stručnih recenzenata.

“Stručno-naučnog nivoa rukopisa, jezičko-stilskog aspekta, tehničkog, likovno-grafičkog itd. To je znači čitava jedna skala na osnovu koje recenzenti ocjenjuju rukopis”, kaže Ismet Strujo, pomoćnik ministra obrazovanja Federacije BiH.

No, da im nešto i promakne, svjedoče česta prepucavanja autora i nakladnika, gdje se ukazuje na brojne pogreške udžbeničkih sadržaja.

Prošle je godine, primjerice, povučen udžbenik iz geografije, a nastavnici i djeca morali su se snalaziti na druge načine.

U federalnom Ministarstvu obrazovanja kažu kako rade na pooštravanju recenzentskih kriterija. “Da im se na neki način smanji prostor za grešku”, kaže Strujo.

Njih ne bi smjelo biti, izričiti su roditelji. Zbog velikog broja nakladnika i male naklade, cijene su visoke.

Od 50 do 150 eura, ovisno o razredu, moraju izdvojiti za udžbenike i radne materijale. Uz to ih opterećuju i stalna izdavanja novih udžbenika.

“U mene je dvoje djece išlo jedno za drugim u školu, nikad nisam mogla sve knjige prenijeti”, kaže Žana, majka školarca.

Preduvjet za promjene

“Preduvjet za promjene u udžbeničkoj politici korjenita je promjena u obrazovnome sustavu koja, smatraju stručnjaci, može krenuti tek sa uvođenjem zajedničke programske jezgre koja je trenutačno u fazi izrade”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Zajednička jezgra obuhvatila bi 70 posto programa, a ostatak bi činile posebnosti programa na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Riječ je o osam područja koja se usklađuju jedno po jedno.

“Na osnovu zajedničkog jezgra, kad se objavi u Službenom glasniku i postane službeno, nadležna ministarstva obrazovanja su dužna napraviti reviziju postojećih planova i programa i uraditi sve što je potrebno da se uskladi na osnovu zajedničke jezgre. Ono što svi kažu i što vjerujemo da je isti slučaj, jer smo i mi kao Agencija u istoj situaciji, nedostatak financijskih sredstava”, objašnjava Maja Stojkić iz Agencije za obrazovanje BiH.

Na okončanje procesa moglo bi se, stoga, čekati godinama, kao i na jasnije odrednice udžbeničke politike.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno