Naše

Šljive, pijaca i ostalo

foto: ilustracija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šljive, pijaca i ostalo – Stanovnici drugih gradova koji imaju znatno više zemlje, radnih navika i još mnogo čega u odnosu na nas Zeničane, uzgojili su ove godine toliko šljive da ne znaju šta s njom. Život i posao su me navikli da svaku tvrdnju moram dokazati ili testirati u praksi. Prije nekoliko dana na oko 30 km od Zenice, u eko raju brali smo vrhunske šljive s njemačkim pedigreom po principu „ovu hoću-ovu neću i jedi koliko možeš“. Uz 50 kg šljiva po 0,50 KM dobili smo i poklone, savjete kako istu spremiti.

Nakupci su iz kombija vratili obranu i spremljenu u gajbe po 0,30 KM-skupa im. Vlasnik imanja kaže da razmišlja da ukine tih nekoliko hiljada stabala šljive, jer niko neće pokositi travu po šljiviku, a prodaja je postala mučenje.

Zadnja subota na pijaci je bila kao da nismo na istom mjestu od prije koju godinu. Trećina stolova je prazna, cijene za domaću robu astronomske (bolja šljiva 2,00 KM). Još poraznije od cijena je činjenica da kupci u nesnalaženju i strahu više i ne pitaju za porijeklo robe. Tako se prodaje voće i povrće iz Tetova, riba tek upecana u otpadnim vodama Bosne (kanalizacioni izljev u pravci stare pijace).

Za birokrate komplikovano, za običan narod jednostavno. Omogućiti prodavcu-poljoprivredniku iz Busovače ili Preočice da proda sezonsku robu na što brži i jednostavniji način. Uopšte me ne dotiču več nevažeče priče kako Zenica ima ovo i ono najjeftnije. Kakav zrak udišemo treba biti još jeftinije. Iskreno, molim sve sugrađane da se okanemo velikih ideja ako male (ovdje zdravu i dostupnu hranu i zrak) nismo obezbijedili.

N. Š., Stanovnik Zenice i Zeničanin



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno