Nogomet

Slijedi rasplet u Premijer ligi BIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nogometnu Bosnu i Hercegovinu očekuje drama u šest činova. Tako bi se moglo opisati ono što slijedi u završnici Premijer lige, u koju Sarajevo i Zrinjski ulaze izjednačeni po učinku, kao lideri (50 bodova), ali sa Širokim Brijegom i Željezničarom kao pratiocima, koji imaju samo bod manje.

Neočekivani kiksevi

Do kraja nikada zanimljivijeg najelitnijeg nogometnog takmičenja u našoj zemlji ostalo je šest kola, a vodeći kvartet će se međusobno nadmetati – tri puta. Ključne bitke za trofej vodit će se na Koševu i upravo se na najvećem stadionu u BiH kriju ključevi trofeja.

Najvjerovatnije će susreti između Sarajeva i Zrinjskog (26. kolo), te bordo kluba i Željezničara (28. kolo) razjasniti situaciju i iskristalizirati novog prvaka BiH za sezonu 2014/2015.

Također, izvjestan je scenarij da prvaka odluči posljednje kolo i međusobna utakmica Širokog Brijega i Zrinjskog na Pecari.

Pogled na premijerligaški raspored govori da se klub s Koševa nalazi u najboljoj poziciji, “na noge” im stižu dva direktna pretendenta za titulu i rasterećena Sloboda koja je gotovo prebrodila brige o opstanku, dok će izabranici trenera Dženana Uščuplića imati prilično lagana gostovanja kod Slavije, Radnika i Viteza.

Iako se uoči početka sezone Željezničaru nisu davale velike šanse za osvajanje titule, momci s Grbavice odigrali su odličnu polusezonu i potpuno zasluženo se nalaze u vrhu.

“Plavi” do kraja šampionata na Grbavici će dočekati Borac, Mladost i Travnik, a gostovat će Veležu, Sarajevu i Čeliku.

Jesenji prvak Široki Brijeg, nakon nekoliko neočekivanih kikseva, prokockao je pet bodova prednosti, koliko je imao za prvim pratiocima do prije nekoliko kola, i do kraja šampionata može ostati čak i bez takmičenja u Evropi.

Momčad s Pecare kod kuće će igrati protiv Travnika, Olimpica i Zrinjskog, a na gostovanje će morati Čeliku, Drini i Slaviji.

Aktuelni prvak BiH Zrinjski do prije nekoliko kola bio je otpisan, a onda je vezao nekoliko dobrih rezultata i trenutno se mostarski klub nalazi na diobi prvog mjesta. Što se tiče domaćih utakmica, Zrinjski ne bi trebao imati problema protiv Mladosti, Travnika i Olimpica, ali zato Mostarci imaju tri paklena gostovanja kod Sarajeva, Čelika i Širokog Brijega.

Borba za opstanak

Dakle, sva četiri pretendenta na titulu prvaka do kraja će odigrati po tri meča na domaćem i po tri na gostujućem terenu, a nema sumnje da, kako god se razvijala situacija u posljednjih šest rundi nadmetanja, slijedi najuzbudljivija završnica šampionata naše zemlje otkad se igra zajednička Premijer liga BiH.

Osim utrke za titulu, borba za ostanak u društvu najboljih nikada nije bila neizvjesnija. Sedam klubova do 30. maja će strepiti za svoj ostanak u bh. eliti. To su: Slavija, Radnik, Drina, Travnik, Vitez, Mladost i Zvijezda.

Dva najslabija idu u niži rang takmičenja.
Međusobni omjer vodeće četvorke

U slučaju da dvije ekipe u konačnici budu imale isti broj bodova, odlučivao bi međusobni duel. Međutim, nije isključen scenarij nakon okončanja odlučujućih 540 minuta da sva četiri kluba budu imala jednak broj bodova. U tom slučaju bi o prvaku odlučivala mini tabela.

Rezultati: Široki Brijeg – Sarajevo 1:0, Sarajevo – Široki Brijeg 1:0, Zrinjski – Sarajevo 1:1, Sarajevo – Zrinjski ? (26. kolo), Željezničar – Sarajevo 1:2, Sarajevo – Željezničar ? (28. kolo), Željezničar – Zrinjski 0:2, Zrinjski – Željezničar 1:1, Zrinjski – Široki Brijeg 0:0, Široki Brijeg – Zrinjski ? (30. kolo), Željezničar – Široki Brijeg 1:1, Široki Brijeg – Željezničar 0:0.

1. SARAJEVO 50 bodova

Slavija – Sarajevo

Sarajevo – Zrinjski

Radnik – Sarajevo

Sarajevo – Željezničar

Vitez – Sarajevo

Sarajevo – Sloboda

2. ZRINJSKI 50 bodova

Zrinjski – Mladost

Sarajevo – Zrinjski

Zrinjski – Travnik

Čelik – Zrinjski

Zrinjski – Olimpic

Široki Brijeg – Zrinjski

3. ŠIROKI BRIJEG 49 bodova

Široki Brijeg – Travnik

Čelik – Široki Brijeg

Široki Brijeg – Olimpic

Drina – Široki Brijeg

Slavija – Široki Brijeg

Široki Brijeg – Zrinjski

4. ŽELJEZNIČAR 49 bodova

Željezničar – Borac

Velež – Željezničar

Željezničar – Mladost

Sarajevo – Željezničar

Željezničar – Travnik

Čelik – Željezničar

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno