Info

Slijedi li nam poskupljenje struje: Direktor EP istakao pod kojim uslovima je to moguće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BraDirektor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Admir Andelija u izjavi za Klix.ba je ukazao pod kojim uslovima je moguće da se desi poskupljenje struje za domaćinstva.

Iz EP BiH su u januaru ove godine najavili da će struja privrednicima poskupiti za 20 posto. Tada su uvjeravali da struja domaćinstvima neće poskupiti. Međutim, pojedini stručnjaci iz oblasti energetike smatraju da se struja domaćinstvima prodaje ispod tržišne cijene, odnosno da je već odavno trebala biti skuplja. Kao razlog zašto tako misle ističu to da vlast time kupuje socijalni mir.

Direktora EP BiH Admira Andeliju pitali smo da li će se uskoro desiti poskupljenje struje domaćinstvima. Istakao je pod kojim uslovima je moguće da se to desi.

“Još uvijek ne razmatramo poskupljenje cijene električne energije za javno snabdjevanje – domaćinstva i manje biznise. Imamo dovoljno kapaciteta i rezervi. Svakodnevno pratimo situaciju sa potrošnjom. Ono što može biti rizik za održanje trenutnog iznosa cijena jeste drastični rast potrošnje, kao i povećenje cijene ulaznih komponenti (za proizvodnju struje), prije svega uglja kao osnovnog energenta”, ukazao je Andelija.

Gostujući na Federalnoj televiziji (FTV) početkom prošlog mjeseca je istakao da električna energija ne može biti osnovni energent za zagrijavanje. Napomenuo je da bi mogla porasti potrošnja struje kao alternative za druge energente, i to zbog poskupljenja drugih energenata – plina, drva, peleta i drugih. I to bi za posljedicu moglo imati poskupljenje struje.

“Smatramo da u nekim normalnim uslovima potrošnje mi nećemo imati problem ni sa snabdijevanjem, ni sa cijenom. Međutim, ako dođe do radikalnog rasta potrošnje struje, odnosno ako tu struju budemo morali nabavljati na tržištu, onda ćemo morati korigovati cijene. Pozivam stanovništvo da električnu energiju koristimo racionalno. Električna energija ne može biti osnovni energent za grijanje”, konstatovao je direktor EP BiH.

Profesor na Fakultetu za elektrotehniku u Tuzli i član Upravnog odbora ReSETa – Centra za održivu energetsku tranziciju Mirza Kušljugić je istakao da postoji mogućnost da dođe do problema u distributivnoj mreži usljed drastičnog rasta potrošnje struje. U izjavi za naš portal je ukazao da bi to moglo uzrokovati nestanak struje u pojedinim dijelovima gradova.

“Ovdje se govori o dijelovima gradova, u kojima je mreža stara, nije zamijenjena, nije modernizovana, a nije projektovana da stanovi i cijela naselja pređu na korištenje električne energije za grijanje. Ne govorimo o fenomenu koji će se desiti u cijeloj Bosni i Hercegovini”, rekao je Kušljugić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u julu odlučila da troškove struje subvencionira za 70.000 građana, i to u iznosu od po 20 KM. Subvencije će se isplaćivati u sljedećih pet mjeseci.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno