Zenica

Skupština ZDK usvojila Elaborat i Odluku o pokretanju studijskog programa Tjelesni odgoj i sport

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno je usvojila Elaborat o opravdanosti pokretanja te prijedlog Odluke o pokretanju studijskog programa prvog ciklusa studija Tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, koji će prve studente upisati već naredne, akademske 2022./2023. godine.

Dekanesa Alica Arnaut istakla je kako će to biti osmi studijski program Filozofskog fakulteta UNZE-a, koji će obrazovati kadrove.

– Značajna je društvena opravdanost ovog studijskog programa koji će proizvoditi buduće nastavnike Tjelesnog odgoja i sporta, koji će, osim rada u školama, moći obavljati i poslove u trenažnim procesima, menadžmenta u sportu… Upisna kvota je pet redovnih, 30 samofinansirajućih i pet vanrednih studenata, uz obavezu upisa 16 kandidata da bi bila opravdana finansijska isplativost ovog studijskog programa – napomenula je dekanesa Arnaut.

Napomenula je kako će studenti i profesori u svom radu koristiti sportsku infrastrukturu Grada Zenica te će s tim ciljem biti potpisani sporazumi i protokoli s Javnim preduzećem za održavanje sportskih objekata u Gradu Zenica.

Ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja odluke o pokretanju pomenutog studijskog programa i na Skupštini ZDK, jer se radi o studijskom program koji je “iz više razloga potreban našoj zajednici”.

– Samo jedan od tih razloga jeste kreiranje kadra koji će moći predavati predmete iz ove oblasti, ali, s druge strane, i osobe koje će moći kompetentno da se uključe u različite aktivnosti u sportskim klubovima. Ta situacija je, po mom mišljenju, poprilično loša. Radi se o skoro 400 klubova na području kantona, kojima će, sasvim sigurno, trebati pomoć ove vrste – kazao je Kozlić, koji je podvukao kako su u izradi izmjene i dopune Zakona o sportu ZDK-a.

U okviru tog zakona, najavio je, “neke će stvari pooštriti” jer je vrlo ozbiljan process treniranja. Novi studijski program, podvukao je, usaglašen je i sa Strategijom razvoja sporta ZDK-a, koju je usvojila Skupština ZDK.

– Mislim da ćemo na ovaj način zaokružiti zakonsko i svako drugo tretiranje sporta na području ZDK-a i u tom je smislu uloga Filozofskog fakulteta, odnosno UNZE-a, jako bitna. Zakon će bliže urediti tretiranje sporta. Jedna od stvari koja će biti predviđena Zakonom o sportu svakako jeste uvođenje inspekcije u oblasti sporta, a što sada nemamo. Vrlo vjerovatno će to biti dio ukupne inspekcije u okviru ministarstva – objasnio je Kozlić.

Time će biti uspostavljena adekvatnija i kontrola utroška javnih budžetskih sredstava te način na koji se realiziraju određene aktivnosti u oblasti sporta.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno