Politika

Skupština ZDK: Usvojena dva zakona, pokrenuta procedura za studentske poslove, usvojen izvještaj o poslovanju KB Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sali Skupštine ZDK održana je 19. redovna sjednica ovog saziva Skupštine ZDK na kojoj je bio predložen dnevni red sa pet tački.

Na dnevnom redu su se našli Nacrt Zakona o dopunama Zakona o radu (Utvrđivanje mišljenja Skupštine), Prijedlog Zakona o mirnom okupljanju, Prijedlog Zakona o javnim priredbama, Prijedlog Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i Izvještaj o poslovanju JU Kantonalna bolnica Zenica za 2022. godinu.

Nakon odgovora na ranije inicijative i pitanja, kao i podnošenja novih, dnevni red današnje Skupštine ZDK je nakon pojedinačnog izjašnjavanja usvojen sa 18 glasova za.

Prva tačka,  Nacrt Zakona o dopunama Zakona o radu, usvojen je uz utvrđeno Mišljenje Skupštine ZDK.

Prema prijedlogu, studentima bi se po novom zakonu omogućilo obavljanje privremenih i povremenih poslova i potpisivanja ugovora sa firmama po ovoj izmjeni.

Predložena dopuna predstavlja usklađivanje zakonskih propisa sa potrebama tržišta rada, odnosno omogućavanja uključivanja studenata u procese na tržištu rada.

Ovaj proces je veoma značajan zbog toga što će studentima omogućiti da zarade džeparac tokom svog obrazovanja.

Skupština ZDK je usvojila zaključak jednoglasno i svi zastupnici su bili za, te je u planu da u narednom periodu se krene u proceduru pokretanja ovih aktivnosti.

Druga tačka dnevnog reda, Prijedlog Zakona o mirnom okupljanju usvojen je sa 31 glasom za, bez diskusije i time je donesen još jedan novi Zakon u ZDK.

02-Prijedlog_Zakona_o_mirnom_okupljanju

Prijedlog Zakona o javnim priredbama je također usvojen i time je na današnjoj sjednici Skupština usvojila dva Zakona.

03-Prijedlog_Zakona_o_javnim_priredbama

Kao četvrta tačka dnevnog reda bio je Prijedlog Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Uz amandmane i izmjene u određenim komisijama ovaj Prijedlog je usvojen sa 18 glasova za.

Finansijski izvještaj Kantonalne bolnice Zenica za 2022. godinu je kao posljednja tačka dnevnog reda bila je tema rasprave zastupnika.

U diskusiji su zastupnici raspravljali o opremi u KB Zenica, o statusu Univerzitetske bolnice, kao i drugim uslovima rada i budućnosti KB Zenica.

Zastupnici su se složili da je neophodno u narednom periodu uložiti u modernizaciju KB Zenica, a usvojen je zaključak sa 22 glasa za.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno