Politika

Skupština ZDK pred novim ispitom: Depolitizaciju policije tražili i OHR i SAD

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona je predložila Skupštini da analizira Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK na što su ranije apelirali i Visoki predstavnik Valentin Inzko te ambasador SAD-a Eric Nelson.

Na danas održanoj sjednici, Komisija za nadzor rada policije analizirala je brojna pitanja vezana za rad policijskih službenika i policijskih tijela, a ono najzanimljivije ponovo je dato na analizu, potpunu primjenu ili izmjene i dopune.

Jedan od zaključaka koji je usvojen, a koji je predložio član Komisije za nadzor rada policije ZDK Ermin Čehić, je taj da se Skupštini ZDK predloži da na nekom od narednih zasjedanja analizira i preispita primjenu važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK u smislu potrebe i neophodnosti njegove potpune primjene ili eventualnog donošenja odgovarajućih izmjena i dopuna, odnosno, donošenja novog Zakona, a imajući u vidu zakone koji regulišu pomenutu oblast u Kantonu Sarajevo, kao i u zemljama u našem regionu.

Ovo se odnosi na depolitizaciju policijskih organa u Zeničko-dobojskom kantonu te finansijsku neovisnost kako je to regulisano u mnogim kantonima u FBiH. Na ovo su apelovali i Visoki predstavnik Inzko te ambasador SAD-a Nelson koji su od vlasti u ZDK zatražili implementaciju pravne i budžetske nezavisnosti Uprave policije od januara naredne godine.

S obzirom da je januar prošao, sigurno je da je pred Skupštinom ZDK mnogo posla oko usvajanja navedenih stavki koje su od njih apelom zatražili OHR i SAD. E. M. Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno