Politika

Skupština ZDK nije podržala izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je na prošloj sjednici, 25. aprila došlo do prekida zasjedanja kod posljednje tačke, Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, danas je na nastavku sjednice nastavljena rasprava na ovu temu, tačnije izjašnjavanje.

Izvjestilac je bio zamjenik glavnog kantonalnog tužioca zamjenik glavne tužiteljice ZDK Redžo Delić, a predstavljen je rad Tužilaštva u 2022. godini, sve aktivnosti, postupci, kao i realizovane mjere.

Na nastavku sjednice je za zaključak kojim se podržava Izvještaj Kantonalnog tužilaštva ZDK glasalo 13 zastupnika, dvoje je bilo protiv, dok je 15 zastupnika bilo suzdržano.

Nakon što je klub zastupnika SDA izrazio sumnju u glasanje pristupilo se pojedinačnom izjašnavanju.

Pri pojedinačnom izjašnjavanju je 13 zastupnika bilo za, dvoje je bilo protiv, dok je 15 zastupnika bilo suzdržano.

Skupština nije usvojilo zaključak kojim bi se podržao izvještaj Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Ono što je zanimljivo je da su određeni članovi većine glasali za ovaj izvještaj, a ranije je bilo riječi da na ovaj način nova većina pravi pritisak na rad Tužilaštva ZDK.

– Mogu reći da sam na neki način razočaran, obzirom da je izvještaj prošao Zakonodavno-pravnu komisiju SZDK bez ikakvih primjedbi. Iz diskusija, koje ste mogli čuti i vidjeti, suštinski nije bilo primjedbi na izvještaj. Radilo se o primjedbama na pojedinačne predmete, što ne bih želio ni tada a ni sada komentarisati.

Mi nastavljamo dalje raditi, a SZDK zna svoje obaveze. Prema tome neka se ravna- kazao je Delić, koji je napomenuo kako je izvještaj rađen po nomenklaturi VSTV-a i dostavljenj VSTV-u, koji također nije imao primjedbi.

Tužilaštvo ZDK, podvukao je Delić, razmotri svaku pritužbu te dostave odgovor podnosiocu prigovora, ali da se na svaki njihov odgovor može uputiti i prigovor Tužilaštvu Fedracije Bosne i Hercegovine, koje “donosi odluku u meritumu”.

– Isto tako, svaka stranka može doći u Tužilaštvo ZDK te iznijeti problem i tražiti rješenje, ali mi ne možemo udovoljavati strankama po njihovim zahtjevima. Sve naše odluke, znači, podliježu kontroli- bilo sudskoj, bilo Federalnog tužilaštva…

Tako da ne vidim nijedan razlog da neko ne bude zadovoljan, a da nije dobio odgovor – kazao je Delić.

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno