Politika

Skupština ZDK: Klub Bošnjaka blokirao konstituirajuću sjednicu, 18 zastupnika želi nastavak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U nastavku Skupštine Zeničko-dobojskog kantona odabrani su predstavnici klubova naroda, a zbog nedostatka kandidata za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK iz kluba Bošnjaka, sjednica je prekinuta.

Novoizabrani zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona su nakon polaganja zakletve nastavili s radom te su klubovi Bošnjaka sa 24 zastupnika za predsjednika kluba izabrali Ćazima Huskića (SDA) dok je za zamjenika izabran Vahid Ramić (SBB). Oba zastupnika su izglasana sa 13 glasova “za”.

U redu kluba Hrvata gdje se nalazi devet zastupnika za predsjednicu je izabrana Sanja Renić (BHI-KF), a za zamjenicu Snježana Pandža (DF) i to sa pet glasova “za”. U klubu Srba bila su samo dva zastupnika Mladen Simić (SDP) i Goran Bulajić (DF). Za predsjednika je izabran Simić, dok je zamjenik Bulajić.

Klubovi Hrvata i Srba predložili su i kandidate za predsjedavajućeg Skupštine ZDK i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, dok klub Bošnjaka nije predložili potrebne kandidate.

“Klub Bošnjaka nije dobio potrebnu većinu za prijedlog kandidata za predsjedavajućeg, odnosno, zamjenika predsjedavajućeg”, kazao je predsjednik kluba Bošnjaka Ćazim Huskić.

Renić je, kao predsjednica kluba Hrvata, izvjestila da je njihov kandidat za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Dejan Kovačević, dok je u ime kluba Srba za istu poziciju predložen Goran Bulajić.

S obzirom da klub Bošnjaka nije dostavio svoj prijedlog na potvrdu Skupštini ZDK, nisu ispunjeni uslovi da Skupština nastavi svoj rad te Komisija za izbor i imenovanje nije mogla ispuniti imenovanje predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

“Imajući u vidu nisu ispunjeni uslovi za prelazak na dalje tačke dnevnog reda”, kazao je Huskić, aktuelni predsjedavajući Skupštine ZDK te najavio nastavak Skupštine ZDK.

Osamnaest zastupnika koji su ostali u sali Skupštine ZDK su kazali da sjednica ne može biti završena jer parlamentarna većina smatra da je to moguće po poslovniku iako je Huskić ranije kazao da sjednica ne može biti nastavljena jer nisu ispunjeni ranije navedeni uvjeti.

Zastupnik Alen Kapić je pozvao dopredsjedavajućeg Skupštine ZDK iz ranijeg saziva Mladena Simića da nastavi sa sjednicom, na što je on kazao:

“Sjednica može biti prekinuta samo uz saglasnost Skupštine. Konstituirajućom sjednicom predsjedava predsjedavajući, a s obzirom da sjednicom može predsjedavajući dopredsjedavajući, a to sam ja. Napravit ćemo pauzu i vidjeti kako ćemo nastaviti dalje sa radom”, kazao je Simić.

Osamnaest zastpunika zatražilo je od sekretara da se vrati kako bi nastavili sa sjednicom, uputili su i pismeni dopis sa potpisima te predali na protokol, ali da li će biti nastavljena sjednica i kako još nije poznato.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno