Politika

Skupština ZDK: Izglasana smjena premijerke, u narednim danima nova Vlada ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić je sazvao treću sjednicu u vrlo kratkom vremenu, odnosno 17. hitnu sjednicu Skupštine ZDK.

Nakon prošle sjednice na kojoj je izglasan Prijedlog o nepovjerenju Vladi Zeničko-dobojskog kantona, premijerka nije u zadanom roku podnijela ostavku, nova većina je zatražila ovu sjednicu na kojoj je predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK Alija Ogrić predložio dnevni  red:

  1. Prijedlog odluke o smjeni premijerke Amre Mehmedić,
  2. Prijedlog o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK,
  3.  Dopuna Poslovnika Skupštine ZDK,
  4.  Prijedlog odluke o izmjenama odluke o obrazovanju kolegija Skupštine ZDK.

Dnevni red je usvojen sa 20 glasova za, 11 zastupnika je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Nakon rasprave, prva tačka dnevnog reda (Prijedlog odluke o smjeni premijerke ZDK Amre Mehmedić) usvojen je sa 20 glasova za, dok je 12 zastupnika bilo protiv. Ovim činom Skupština ZDK je izglasala odluku o razrešenju premijerke ZDK Amre Mehmedić.

Zaključak Gorana Bulajića (DF) da se redefiniše zaključak sa prošle sjednice Skupštine ZDK kojom su određene aktivnosti Vlade ZDK “zabranjene” je usvojen sa 20 glasova za. Po novom zaključku, tačno je definisano koje aktivnosti se zabranjuju Vladi ZDK, dok se redovne aktivnosti Vlade i Ministarstava mogu nastaviti.

Dopunom Poslovnika Skupštine ZDK na prijedlog zastupnice Amele Granić izglasano je da se daje pravo i samostalnim zastupnicima da formiraju svoj klub. Do sada je bilo pravilo da nakon napuštanja stranke, zastupnici koji postanu samostalni nemaju pravo da formiraju klub u Skupštini ZDK. Na prijedlog zastupnice Granić samostalni zastupnici će dobiti pravo da formiraju svoj klub koji će morati da čine bar dva zastupnika. Ova dopuna Poslovnika je usvojena sa 21 glasom za, dok je deset zastupnika bilo protiv.

Tačka Prijedlog odluke o izmjenama odluke o obrazovanju kolegija Skupštine ZDK također je dobio potrebnu većinu glasova i samim time je iscrpljen dnevni red na ovoj sjednici Skupštine.

Narednih dana se očekuje da će biti poznato ime novog mandatara nakon čega će se krenuti u imenovanje nove Vlade ZDK. Do tada će aktuelna Vlada nastaviti sa aktivnostima kojima je obavezana.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno