Info

Skupština ZDK-a usvojila odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

Skupština ZDK-a usvojila odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata – Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona usvojili su danas, natpolovičnom većinom glasova, Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata. Za takvu je odluku glasalo 18 zastupnika, 10 je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržanih.

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline ZDK, zaključkom s jedne od ranijih sjednica Skupštine ZDK-a, dobilo je obavezu da uredi ovu oblast i omogući privremeno priključivanje takvih objekata na komunalnu infrastrukturu, do ishodovanja odobrenja za građenje.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Mladen Simić, koji je bio jedan od rijetkih diskutanata o toj tačci, iznio je svoj stav da je pravni osnov za donošenje te odluke, u najmanju ruku, upitan te da se time stvara pravna anarhija.

-Nevjerovatno je da se podržavaju odluke koje nisu u skladu sa zakonom. Nisu u skladu sa materijalnim propisom i, po nama iz SDP-a, ova odluka ne može ostati na snazi – poručio je Simić.

On je napomenuo kako je i Ministarstvo finansija ZDK dalo negativno mišljenje za spomenutu odluku, navodeći da se trebalo konsultirati i lokalne zajednice, kojima će se u konačnici i podnositi zahtjevi za legalizaciju.

-Derogira se zakon o prostornom uređenju ZDK-a, koji jasno propisuje na koji se način reguliše nelegalna gradnja. Gubi se smisao inspekcijskog nadzora, podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinskih i urbanističkih dozvola. Sve je, sada, svedeno na jednu komisiju od pet ljudi – ocijenio je Simić, upozorivši da se ne može bilo kakvom odlukom mijenjati zakon.

Klub SDP-a, najavio je, iskoristit će sve pravne mehanizme da ova odluka ipak ne zaživi jer, po njemu, nije dobra za građane ZDK.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem