Info

Skrivene funkcije na vašem Android telefonu za koje niste znali

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Android je najpopularniji operativni sistem (OS) širom svijeta. On korisnicima nudi niz funkcija. Zapravo, funkcija je u tolikom izobilju da većina korisnika nije upoznata sa svima njima.

Android je najpopularniji OS kod svih korisnika pametnih telefona i svakih osam od deset prodatih pametnih telefona radi na OS Androidu. Sa toliko funkcija ugrađenih u Android OS i nekim dodacima koje su ugradili OEM-ovi, ovi pametni telefoni imaju toliko funkcija i većina njih je dostupna direktno iz menija postavki radi lakšeg pristupa.

No, postoji još nekoliko funkcija koje ili nisu popularne ili su namijenjene samo naprednim korisnicima i skrivene su duboko u meniju postavki, ali ne brinite, nakon čitanja ovog članka upoznaćete se sa ovih pet skrivenih funkcija za vaš android, za koje možda nikada niste čuli, a definitivno će vas fascinirati.

1. Korištenje Split Screen za više zadataka

Najvažniji vrhunac u Androidu je mogućnost da dvije aplikacije rade na ekranu istovremeno. Zgodno je kada održavate sastanak na Google Mete-u i provjeravate e-poštu, ili kada gledate film i šaljete poruke. Bilo kako bilo, nije potpuno jasno kako postaviti aplikacije u način rada podijeljenog ekrana.

Da biste omogućili način rada podijeljenog ekrana na telefonima koji koriste Android 9 Pie ili noviji, morate:

– Otvorite aplikaciju koju želite da koristite u režimu podeljenog ekrana.
– Uđite u ekran nedavnih aplikacija pritiskom na nedavno dugme ako koristite više od 3 dugmeta ili samo prevucite prstom od početne trake prema gore ako vaš pametni telefon radi na Androidu 10 i imate omogućenu navigaciju pokretima.
– Na ovom ekranu nedavnih aplikacija odaberite aplikaciju koju želite pokrenuti na drugom ekranu podijeljenog ekrana. Morate pritisnuti i zadržati meni za sa tri tačke na desnoj strani aplikacije da odaberete “split screen”.
– Sada otvorite bilo koju drugu sekundarnu aplikaciju iz ovog nedavnog menija ili sa početnog ekrana i ova aplikacija će biti otvorena u prikazu podeljenog ekrana.

2. Zaključajte određene aplikacija

Svi smo se nekad susreli s problemom da nam telefon traže ljudi kojima ne želimo da pokažemo svoje lične podatke pa u tom slučaju postoji rješenje, a to je zaključavanje određenih aplikacija tako da ljude spriječite da otvore vaše aplikacije kao što su WhatsApp, Gmail ili vaša galerija fotografija, koje sadrže dio vašeg privatnog sadržaja koji želite zadržati za sebe. Kako bismo takve informacije zaštitili od očiju ljudi, reći ćemo vam neke od funkcija koje su dostupne na vašem pametnom telefonu za to.

Pričvršćivanje ekrana je jedna od takvih opcija, koja vam može pomoći da vaše aplikacije ostanu zaključane sve dok ne unesete kod (koji samo vi znate) da biste ih otvorili.

– Idite na Postavke> Sigurnost> uključite zakačenje ekrana.
– Nakon što ga uključite, otvorite aplikaciju koju je vaš prijatelj/voljena osoba tražio.
– Otvorite ekran nedavnih aplikacija pomoću kvadratnog dugmeta ispod ekrana telefona. Vidjet ćete ikonu koja izgleda kao igla u donjem desnom uglu.
– Dodirnite ikonu koja izgleda kao igla u donjem desnom uglu i ona će ostati zakačena na prednjoj strani.
– To je sve što svako može koristiti dok ne unesete lozinku.

Također, Play Store je puna aplikacija koje se mogu koristiti za zaključavanje određenih aplikacija. Možete isprobati sljedeće aplikacije: App locker, Lock App, Ultra AppLock da zaključate svoje aplikacije lozinkom ili biometrijskom autentifikacijom.

3. Uđite u svoj telefon brže uz Smart Lock

Važno je da vaš pametni telefon bude siguran. Međutim, u slučaju da ste vi taj koji ga drži, nema objašnjenja zašto morate otključati svoj uređaj svaki put kada ga izvučete iz džepa. Kada podignete telefon više puta dnevno da biste nešto potražili i zaštitili svoj telefon, morate mnogo toga otključati – bilo da se radi o licem, otiskom prsta ili kodom koji dodirnete ili povlačenjem po ekranu.

Srećom, funkcija Smart Lock je ugrađena u Android OS već nekoliko godina. Ova funkcija kada je uključena drži uređaj otključanim pod određenim pouzdanim uvjetima kako bi se omogućilo otključavanje ekrana bez ikakve autentifikacije. Tu su Pouzdano lice, Pouzdana lokacija, Pouzdani uređaji i identifikacija na tijelu. Kao apsolutni minimum, svi uređaji bi trebali imati pouzdane uređaje i pouzdane lokacije.

Tako, naprimjer, možete podesiti svoj pametni telefon da se otvara prstom kod kuće. Međutim, ako krenete u šetnju trgom, on će početi tražiti PIN ili tajni ključ. Ekvivalent vrijedi za pouzdane uređaje – u slučaju da ste povezani s Bluetooth ili NFC gadgetom. Ako ste ga nedavno postavili kao “pouzdano” (kao što je vaše vozilo ili Android Wear sat), nećete vidjeti siguran zaključani ekran.

Uz Trusted Face, pametni telefon će se dosljedno prebacivati ​​u način otvaranja prevlačenjem u slučaju da vas uoči s prednjom kamerom.

4. Vratite slučajno obrisane obavijesti

Da li ste se ikada suočili sa situacijom da dodirnete dugme da obrišete traku sa obaveštenjima, samo da biste primjetili upozorenje koje morate da pročitate u poslednjoj sekundi? Da, znamo da jeste, i to je frustrirajuće. Obavještenja su bitan dio telefona i čak drže ljude prikačene za uređaj. Srećom, postoji način na koji možete vidjeti sva upozorenja i obavještenja koja ste primili u proteklih nekoliko dana. Evo kako to učiniti.

– Dugi pritisak na bilo koje prazno mjesto na ekranu.
– Izaberite Widgeti iz menija.
– Otkrijte widget za prečice Postavke.
– U priručnom meniju Podešavanja pomjerite se prema dolje i dodirnite Dnevnik obavještenja.
– Sada će se prečica za zapisnik obavijesti pojaviti na vašem početnom ekranu.
– Dodirnite ovu prečicu da vidite sva vaša propuštena obavještenja.
– Kad god propustite alarm, dodirnite gadžet i vidjet ćete sažetak svih vaših upozorenja.

U slučaju da vaš pametni telefon nema zapisnik obavještenja, provjerite aplikaciju “Evidencija historije obavještenja” iz Google Play trgovine.

5. Prijenos datoteka putem Wi-Fi Directa

Suočavate li se s problemima povezivanja dok prenosite fajlove na svoj uređaj? Postaje prilično neugodno dok prenosite datoteke preko android uređaja dok koristite Bluetooth za prijenos datoteka, zato što u većini slučajeva ne uspije uspostaviti vezu, a kada se to dogodi, prijenos datoteka je prilično spor.

Wi-Fi direct je nova tehnologija koja vam može pomoći da prenosite datoteke bežično na način sličan Bluetooth. Kao i Bluetooth, Wi-Fi Direct ima istu funkciju “otkrij, upari i pošalji”. Međutim, Wi-Fi Direct trenutno nije toliko raširen kao Bluetooth. Najbolji dio kod Wi-Fi Directa je to što ne zahtijeva nikakve aplikacije trećih strana za uspostavljanje veze.

Za prijenos datoteka putem Wi-Fi Directa potrebno je da:

– U postavkama uključite opcije Wi-Fi Direct. Da biste to učinili, idite u Postavke > Veze > Wi-Fi, a zatim dodirnite karticu Wi-Fi Direct na vrhu.
– A kada se veza uspostavi, možete dijeliti bilo koje datoteke klikom na dugme za dijeljenje i odabirom Wi-Fi Direct odatle.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno