Biznis

Škrbić: Posjeta Kini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inpresivni utisci iz Kine –  Škrbić je u Kini boravio 12 dana u sastavu zvanične delegacije iz 14 zemalja jugoističlne i centralne Evrope – Sa dvanestodnevnog putovanja u Narodnoj Republici Kini vratio se Pane Škrbić, predsjednik Evropskog udruženja BH menadžera, koji se na poziv i pod pokroviteljstvom kineske Vlade nalazio u sastavu zvanične delegacije iz 14 država jugoistočne i centralne Evrope, a kako bi se upoznali sa istorijom, kulturom i privrednim i opštim prosperitetom ove najmnogoljudnije zemlje na svijetu – sa oko 1,3 mlijarde stanovika. Razgovarano je o mogućnostima privredne i druge saradanje sa NR Kinom, a učesnici delegacije su ,,prošli” veoma zanimljiv seminar sa svakodnevnim predavanjima o svim aspektima razvoja NR Kine.

– Kina je jedna impresivna zemlja. Ne zna se gdje su povoljniji, ljepš i spektakularniji utisci – da li o grandioznim i tehnološki najsavremenijim privredniim gigantima, o izvranrednim avio saobraćajem i brzom modernom željeznicom, gdje smo se unutar ove velike zemlje prevozili, prekrasnom kulturom i bogatom istorijom ili o gostoljubivosti, dobroćudnim i nasmijanim, vrijednim i srdačnim građanima Kine. Posjetili smo više zvaničnih državnih institucija od mistarstva vanjskih poslova, privrede, trgovine i durgih, posjetili smo nekoliko provincija i više kineskih privrednih kompanija sa najmodernijom tehnologijom u svijetu. Svugdje smo naišli na izuzetno srdačan prijem i otvorenost kineskih predstavnika za saradnju sa zemljama centralne i jugoistočne Evrope, kad je riječ o izvozu u Kinu, saradnji u oblasti industrije, gdje BiH kompanije iz drvnog kompleksa već postižu određene rezultate, u saradnji na planu infrastrukturnih projekata, naročito u saradnji u oblasti energetike, gdje su, kad je riječ u BiH aktuelni projekati TE Stanari kod Doboja koji se nalazi pred početak probne proizvodnje struje. U kineskim planovima vrlo su aktuelni projekati – TE Tuzla – Blok 7, TE Banovići, Elektrane Zenica i dva vjetroparka u Tomislavgradu. Kinezi su takođe zainteresiovani i za saradnju o oblasti turizma, sporta i kulture – rekao je pri povratku iz Kine Pane Škrbić, dodajući da iako se bilježi blagi porast spoljnotrgovinske razmjene sa NR Kinom u dosadašnjem toku ove godini to su još uvijek simbolične cifre od oko 16 miiona KM izvoza i 232 milion KM uvoza iz NR Kine.

U zvaničnoj delegaciji u posjeti NR Kini, koju je finansirala kineska Vlada, bili su po jedan predstavnik iz Poljske, Estonije, Latvije, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Češke Republike, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije , te po dva predstavnika iz Makedonije i Bosne i Hercegovine (iz BiH pored Paneta Škrbića u sastavu delegacije je bio i Nandino Škrbić, izvršni direktor Regionalne nezavinsne agencije za promociju manedžera i kompanija jugoistične i centralne Evrope).
– Na kraju valja istaći velike mogućnost dolaska turista iz Kine u Bosnu i Hercegovinu, gdje, prema riječima našeg ambasadora u NR Kini Nj.E. Borislava Marića postoje objektivni problemi vrlo otežanog dobijanja BiH viza za kineske turiste, gdje svaki građanin Kine koji želi da putuje u BiH mora bukvalno doći u Ambasadu BiH u Peking da bi mu se izdala viza, što je obzirom na ogromno prostranstvo Kine gotovo nemoguća misija. Zato bi bilo dobro da se u zvaničnim organima BiH razmisli o izmjeni propisa u tom smislu da turističke agencije mogu doći i obaviti kolektivno preuzi-manje viza za turiste iz Kine koji žele posjetiti našu zemlju. U tom smislu ja ću takvu inicijativu proslijediti nadležnim BiH organima. Začajno je istaći da godišnje oko šest miliona kineza turistički posjeti evropske zemlje i lakše dođu, recimo, do Engleske ili Njemačke, nego do BiH –istakao je Škrbić.

Na kraju, Pane Šrbić je o impresijama iz Kine dao širi intervju najvećoj državnoj Radio-televiziji NR Kine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno