Biznis

Skoro 50.000 radnika FBiH bez uplaćenih doprinosa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skoro 50.000 radnika FBiH bez uplaćenih doprinosa – “Nek’ je i 4.700 KM, samo da je redovita”, bila je pošalica na račun zastupnika Darke Babalja nakon što se prije nekoliko dana požalio na male plaće u Parlamentu. Ovakva ironija svojevrsna je samo za BiH, državu u kojoj stotine tisuća radnika rade ‘na crno’ ili pak bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja i redovitih plaća.

Iako je država pokušla nešto uraditi po tom pitanju, stanje je još uvijek daleko od dobroga.

Prerma podacima Porezne uprave FBiH, u ovom entitetu registrirano je 60.000 poslodavaca koji zapošljavaju radnike i koju su u obvezi isplaćivati plaće te obračunavati i uplaćivati doprinose.

Prema službenim evidencijama, broj zaposlenih u FBiH u prosincu 2016. godine bio je 503. 971, a na dan 31. srpnja 2017. godine 507.501. “Poslodavci su uplatili doprinose za 47.528 zaposlenika”, navodi se u podacima Porezne uprave.

Iz ovoga proizilazi da od pola milijuna evidentiranih radnika oko 10 posto i dalje radi bez uplaćenih doprinosa, piše Večernji list.

“Zakonom o radu propisano je da se plaća isplaćuje nakon obavljenog rada, u razdobljima isplate koji ne mogu biti duži od 30 dana, a ako poslodavac ne isplati plaću sa svim pripadajućim doprinosima u navedenom roku, propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 KM”, ističu iz Porezne uprave.

Najavljuju da će županijske inspekcije pojačati kontrole s ciljem smanjivanja ovakvih pojava i prisiljavanje poslodavaca da redovito izmiruju obveze prema radnicima.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno