Zenica

Skomorac za N1 o situaciji u zeničkoj bolnici: Novi problemi

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica za N1 je jutros kazao da se ova ustanova prilagođava teškim uvjetima u novonastaloj situaciji – nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom kod pacijenta premještenog iz Tuzle.

Svi pacijenti i osoblje sa kojima je pacijent kome je potvrđen nalaz na korona virus bio u kontaktu – biće izolirani i praćeni na adekvatan način po epidemiološkim kriterijima

“Mi smo u četvrtak dobili premještaj pacijenta iz Centra za srce u Tuzli. Pacijent je bio primarno smješten na pulmološki odjel, ali nakon pogoršanja stanja smješten je na koronarnu jedinicu. Nakon objave infoormacije da su nađeni pozitivni pacijenti na korona virus u Centru za srce u Tuzli, mi smo izvršili testiranje oba naša pacijenta koji su boravili tamo u tom periodu i kod jednog koji je bio na koronarnoj jedinici potvrđen je pozitivan nalaz. Zbog toga smo morali poduzeti i u toku je poduzimanje svih mjera reorganizacije rada internog odjela, izolacije pacijenata i osoblja koje je bilo u kontaktu sa tim pacijentom, te reorganizacije i razmještaja pacijenata. Na taj način stvaramo uslove da obezbjedimo funkcionisanje internog odjela i dalje, a da svima onima koji su bili u kontaktu omogućimo kvalitetnu izolaciju, a na osnovu praćenja stanja i testova koji će biti pravovremeno rađeni procjenjivaćemo kako ćemo dalje postupati. Svi pacijenti i osoblje sa kojima je pacijent kome je potvrđen nalaz na korona virus biće izolirani i praćeni na adekvatan način po epidemiološkim kriterijima. Testiranje će se raditi onda kada bude vrijeme, ne može se test raditi prvih nekoliko dana da nam se ne bi dogodili lažno negativni rezultati. Svi će oni biti testirani i sa svima će se postupati na osnovu tih nalaza”, ispričao je Skomorac za N1.

Nova situacija je, dakako, stvorila brojne poteškoće.

”Naravno da to predstavlja poteškoću i da će nam biti isključen značajan broj doktora i osoblja, ali mi se moramo prilagoditi toj situaciji, iznalaziti unutrašnje rezerve i obezbjediti funkcionisanje. U ovom trenutku će se raditi oko 35 ljudi, ali to je samo okvirna brojka jer obavljamo kontakte sa svim ljudima. Oni koji imaju mogućnost da borave u izolaciji u svom aranžmanu biće na taj način izolirani, a svima kojima je potrebno biće obezbjeđena izolacija u prostorima koje mi odredimo. Ovaj broj je, napominjem, okviran”, poručio je on.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem