Info

Škole i vrtići ostaju zatvoreni, a uskoro se otvaraju prodavnice odjeće, obuće, hoteli…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Škole i vrtići ostaju zatvoreni, a uskoro se otvaraju prodavnice odjeće, obuće, hoteli… – Ne smije nas sada zahvatiti euforija i zavarati mali broj slučajeva zaraze koronavirusom, kazao je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, kada smo ga pitali da li se u skorije vrijeme može očekivati ublažavanje i drugih mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa.

– Ovako mali broj zaraženih je upravo rezultat, između ostalog, i zabrane kretanja za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina. U ove dvije starosne grupe imamo oko 800.000 osoba, koje su imale socijalnu distancu u punom smislu riječi, jer su bili u potpunoj izolaciji. Nakon što smo pratili efekte te mjere možemo reći da je ona dala rezultate. Naime, efekti svake mjere se mogu vidjeti tek nakon 14 dana. Mi ćemo pratiti i efekte danas donesenih ublažavanja mjera i vidjeti šta ćemo dalje raditi. Nadam se da ćemo ići ka daljem popuštanju restrikcija, ali nije isključeno i ponovno “stezanje” ako dođe do neželjenih efekata u pogledu broja zaraženih – kaztao je Čerkez za Oslobođenje.

Ako bi rezultati bili onakvi kakvim se svim nadamo, naglasio je, možemo očekivati dalje popuštanje mjera.

– Moram odmah reći da, ono što vjerovatno interesuje mnoge roditelje, da je gotovo izvjesno da škole i vrtići neće početi raditi do kraja ove školske godine. Međutim, već razmišljamo o ublažavanju drugih mjera. Tako ćemo, vjerovartno, odmah nakon prvomajskih praznika dozvoliti otvaranje svih prodavnica koje imaju direktni izlaz na ulicu, odnosno koje se ne nalaze u tržnim centrima. Među tsakve spadaju prodavnice odjeće, obuće i slično, kao što smo već ranije dozvolili i otvaranje prodavnica bijele tehnike. Naravno, kada budu otvorene i u tim prodavnicama moraće se poštovati mjere epidemiološko-zdravstvene zaštite, odnosno, neće se moći u njima nalaziti previše ljudi, moraće se paziti na socijalnu distancu, uz obavezno nošenje maski i rukavica. Uporedo s tim, vjerovatno ćemo dozvoliti i otvaranje galerija, muzeja, auto salona i slično – dodao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, posljednji u nizu kojima će biti dozvoljen ponovni rad su ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetičarski saloni, te tržni centri.

– Što se tiče ugostiteljskih objekata, vjerovatno bi se krajem maja ili početkom juna mogao dozvoliti rad hotela i hotelskih aktivnosti, dok će ostali ugostiteljski objekati morati još sačekati. Posebno moramo biti oprezni sa frizerskim i kozmetičarskim salonima i sličnim uslužnim djelatnostima, jer se tu ostvaruje direktan kontakt među ljudima. Moramo razmotriti sve uslove pod kojima se takvi objekti mogu otvoriti, koji osim nošenja zaštitne opreme moraju i uključivati i dezinfekciju radnih mjesta i pribora prije i poslije svake mušterije, kako bi rad ovih uslužnih djelatnosti bio siguran – napomenuo je Čerkez.

Na kraju je još jednom napomenuo da će se efekti svake donesene mjere pomno preispitivati, kako bi se spriječila pojava naglog širenja zaraze.

Govoreći o danas donesenim odlukama istakao je kako ukidanje policijskog sata nije doneseno na prijedlog Ministarstva zdravstva FBiH.

PIŠE: ALMIR ŠARENKAPA

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010