Info

“Skočila” potražnja dozvola za oružjem u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od početka pandemije 2020. a posebno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu “skočila” je potražnja za dozvolama za nabavku i držanje vatrenog oružja u Federaciji BiH.

Tokom 2021. godine na području Federacije nadležna kantonalna ministarstva izdala su ukupno 8181 dozvolu, a godinu nakon, u 2022. broj je porastao na 9959 dozvola za nabavku vatrenog oružja.

Provjerili smo kakva je situacija konkretno u Kantonu Sarajevo. Portparol MUP-a, Mersiha Novalić kaže da je u proteklih pet godina porast zahtjeva za nabavkom oružja. 2018. godine izdato je 900 dozvola, godinu nakon nešto manje ali od 2020. do 2022. rast je kontinuiran.

2022. godinu smo završili sa više od 2200 izdatih odobrenja za nabavku vatrenog oružja. Taj trend potražnje ili potrebe je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, tako da je izdato više od 500 dozvola na području Kantona Sarajevo fizičkim licima za nabavku vatrenog oružja”, ističe Novalić.

Do dozvole nije jednostavno doći. U Federaciji se ova oblast uređuje kantonalnim zakonima. Oružje B kategorije (poluautomatsko kratkocijevno i dugocijevno oružje određenih specifikacija, kombinovano) može se nabavljati na osnovu odobrenja nadležne policijske uprave i nakon ispunjenih svih kriterija, a prvi među njima je “opravdan razlog za nabavljanje oružja”.

Dozvolu je dakle teško steći, a priča nije završena ni nakon toga, jer se nabavljeno oružje mora čuvati posebno propisanim pravilima. Svako odstupanje koje policija uoči tokom rutinskih kontrola, može biti razlog za oduzimanje dozvole.

U Republici Srpskoj je pak u odnosu na godinu ranije, 2022. izdato manje dozvola za nabavku vatrenog oružja.

Fizičkim i pravnim licima je u 2022. godine izdato 3933, što je u odnosu na isti period 2021. manje za 5,4 posto.

Izdato je 278 dozvola za nošenje dozvola za ličnu sigurnost (manje za 27 posto), te 36 odobrenja za držanje oružja (manje za 182 posto).

Tokom 2022. pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su evidentirali 214 prekršaja u vezi sa oružjem i municijom, što je u odnosu na godinu ranije manje za 50 posto.

I u Republici Srpskoj nabavka dozvola za vatreno oružje je prilično komplikovan i rigorozan proces.

Lica starija od 14 godina, pravna lica, preduzetnici mogu pak nabavljati i držati bez odobrenja i prijave nadležnim organima oružje kategorije D, poput vazdušnog oružja čija je kinetička energija manja od 10,5, uređaje za izazivanje elektrošokova, gasne sprejeve, hladno oružje.

Inače, iz policijskih izvora nam kažu, kako oružje koje građani posjeduju legalno, rijetko kada se koristi u počinjenju krivičnog djela, obično je riječ o porodičnom nasilju.

Kontinuirane su i aktivnosti policije na oduzimanju nelegalnog oružja. Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su, primjera radi, u prošloj godini oduzeli 17 pušaka i 69 pištolja.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno