Ibrahim Emić

Ski klub Zenica- historija i danas

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ski klub Zenica- historija i danas- Ski klub Zenica- Godina 1947…u suterenu kina Central, nekadašnjeg kina Jadran, osnovan je Smučarski-Ski klub Zenica. Zašto baš Jadran”? Naime, poznata Dalmatinska, a zenička porodica Franulić se bavila ugostiteljstvom upravo u zgradi kina čiji su bili i vlasnici.

Ali, otvorenjem kultnog Hotela Balkan i moguće konkurencije, Franulići otvaraju kino Jadran, prvo kino u Zenici. Trajalo je to do rata, a dolaskom nove vlasti nacionalizacijom kino i pomoćne prostorije dodjeljuju se na korištenje građanima Zenice.

Rat je učinio svoje, pa u Zenicu razvojem industrije, mnogi ljudi, stručnjaci iz drugih krajeva,nađoše sebi nove domove i počinju živjeti zajedno sa starosjediocima grada. Sa sobom donesoše i svoje običaje, prve skije a sa skijama i inicijativu za osnivanje kluba gdje bi se okupljali, organizovano išli na skijanje, jer Zenica i njene okolne planine sve su im to omogućavale.

Upravo sinoć, u jednom suterenu Kina Jadran-Central, održana je sjednica Skupštine kluba Zenica, izborno-izvještajna, sa ustaljenim dnevnim redom, kako to nalaže Statut kluba. Imena, uglavnom entuzijasti koji nose breme kluba još od pionirskih dana, upotpunjeni sa njihovim nasljednicima, aktivnim skijašima i novopridošlim članovima kluba. Klub, koji slavi 75-ogodišnjicu, zaslužuje respekt angažujući se na stalnom animiranju kluba pri tome okupljajući uzraste od pionira pa do omladinaca.

Nesebičnim zalaganjem entuzijasta kluba koji su ujedno i instruktori, mnogi od tih pionira i omladinaca su naučili prve korake na skijama. Ono što fascinira, svakako je i plan da se članovi angažuju ne samo kada je zimska sezona, nego da se i u ljetnjim mjesecima organizuju rekreativni izleti u cilju upoznavanja okolnih planina, njihove flore i faune i bogatstva same utrobe zemlje, kristala i minera kojih je u izobilju na obližnjim planinama.

Jednom riječju, aktivnost tokom cijele godine…Dragi skijaši, neka vam je sa srećom vaše angažovanje i neka zajedno sa vašim rukovodstvom kluba učinite mnogo na sportskom dijelu ski sporta i da što više provodite na planinama ove naše lijepe Bosne i Hercegovine…A suteren kina Jadran neka nastavi svoju pozitivnu priču…

Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno