Info

Skandal na pomolu: Bh. građani ne znaju da su već “glasali”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skandal na pomolu: Bh. građani ne znaju da su već “glasali” – Anel Kajtezović ostao je zatečen nakon što je odlučio provjeriti biračko mjesto na kojem će glasati. Na web stranici Centralne izborne komisije navedeno je da živi u Austriji, da je glasač putem pošte i da je već glasao.

“Sve je počelo prije dva dana kada sam pokušao da provjerim da li glasam na istom mjestu kao i svake godine. Poslao sam SMS poruku i saznao da glasam putem pošte izvan BiH. Nakon toga, provjeravam na stranici CIK-a da nađem detaljnije informacije i pronalazim da me neko prijavio u Austriji, u pregrađu Linza, kod osobe pod imenom Ožegović Fadil. Da je sve bilo prijavljeno, da je dokumentacija sva poslana, da je ta osoba ili neko iz te porodice glasao u moje ime. Da sam prijavljen, da sam glasao – iako sam bio u BiH cijelo vrijeme. Dokumentacija je uredno dostavljena 23. avgusta nazad u Sarajevo. Stiglo je na poštu na Baščaršiju”, kaže Kajtezović za N1.

Kada je cijelu stvar prijavio CIK-u, Kajtezović je saznao je da ga je prijavila osoba iz Velike Kladuše (ime i prezime poznato redakciji), i to na osnovu stare lične karte koja je za Centralnu izbornu komisiju bila važeća do 2020. godine.

No, to je u najmanju ruku čudno jer je 2013. Kajtezović izvadio novu ličnu kartu jer je promijenio prebivalište, tako da stara lična karta odavno ne važi što su mu potvrdili i u MUP-u. Zbog čega CIK nije ažurirao podatke, Kajtezović ne zna, ali se pita što bi se desilo da je jedan od onih koji ne izlaze na izbore.

“Osobe koje ne glasaju, ove prevare nikada ne bi mogle otkriti. Da nisam tražio informaciju na kojem biračkom mjestu glasam, nikada ne bih saznao da je to neko u moje ime već uradio”, navodi on.

No ovo nije usamljen primjer. Brojni građani javili su nam se iz Srebrenice. Abid Dudić registrovan je u Novom Zvorniku, kao glasač poštom iako nikada u životu nije živio u Srbiji.

“Uglavnom, našao sam da sam prijavljen kod neke žene u Malom Zvorniku. To smo jučer našli. Nekad sam izgubio vozačku dozvolu, upravo na prelazu Mali i Veliki Zvornik. Da li je to nešto važno ne znam, ali nikada nisam živio u Srbiji, niti sam na drugom mjestu bio prijavljen”, kaže Dudić za N1.

Iz Centralne izborne komisije konkretne slučajeve nisu komentirali, no potvrdili su da da postoji sumnja na zloupotrebu podataka, i da će o svemu uskoro upoznati nadležno Tužilaštvo.

Vehid Šehić: Mislim da će to biti masovna pojava

“Dnevno dobijemo po dvije ili tri prijave birača koji izjavljuju da ih je neko mimo njihove volje i znanja prijavio da glasaju izvan Bosne i Hercegovine putem pošte. Sve te slučajeve, mi dokumentujemo i o tome ćemo sačiniti cjelovitu informaciju i dostaviti Tužilaštvu BiH, jer postoji sumnja na zloupotrebu ličnih podataka i falsifikovanje dokumenata. Ipak, neko drugi treba da provede istragu i utvrdi da li je i ko krivotvorio isprave i zloupotrebljavao lične podatke. Mi nemamo zakonsku nadležnost da to radimo. Imamo zakonsku obavezu da registriramo birača izvan BiH ukoliko dostavi urednu dokumentaciju”, kaže Maksida Pirić iz CIK-a.

O kojem se konkretnom broju radi, kako kaže Pirić, biće poznato nakon što se iz inozemstva vrate paketi s glasovima koji se šalju preporučenom poštom i koju može preuzeti isključivo birač ili uži član porodice. No što je sa onim slučajevima kada se glasa u vaše ime, a vi ne izađete izbore, nema odgovora.

Problemi sa mjestom prebivališta nisu ništa novo, upozoravaju u Koaliciji pod lupom. Na to su i ranije upozoravali, no u CIK-u to do sada nisu ozbiljno shvatali, ističu.

“Mislim da će to biti masovna pojava. Imali smo nagradne igre gdje su se tražili fotokopije jedne i druge strane lične karte. Radi se o stotinama hiljada takvih. Radi zaštite digniteta, pozvao bih i druge institucije da reaguju, kao bismo imali poštene i fer izbore”, navodi Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom.

Na prošlim izborima putem pošte trebalo je glasati oko 42 hiljade birača, sada je taj broj udvostručen. Time je i broj mogućih zloupotreba mnogo veći. Iz Koalicije pod lupom poručuju da se u sve trebaju uključiti i državni istražni organi jer je krađa identiteta teško krivično djelo.

Birači koje je neko bez njihovog znanja ili volje prijavio da glasaju izvan BiH mogu na dan izbora glasati u općini prebivališta na nepotvrđenom biračkom mjestu. Ti će glasovi biti prebrojani u glavnom centru za brojanje.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno