Zenica

Sjednica OMS Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjednica Odbora za međureligijsku saradnju Zenica – Članovi Odbora za međureligijsku saradnju/suradnju u Zenici (OMS) su 03. februara/veljače 2016. godine održali 04. Redovnu sjednicu pod predsjedavanjem mr.sci. Jakub-ef. Salkice, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Na zasjedanju sudjelovali su svi članovi Odbora za međureligijsku saradnju/suradnju u Zenici (OMS), paroh zenički jerej o. Marko Maleš, ravnatelj KŠC „Sveti Pavao“ dr.sci. don Ivan Lovrić, predsjednik Jevrejske zajednice u Zenici gosp. Josip Udiljak i sekretar gosp. Kenan Hodžić.

Sjednici su prisustvovali i članovi Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine (MRV BiH), stručni savjetnik i ekspert pravne grupe gosp. Emir Kovačević, stručna savjetnica gđa. Božana Ivelić-Katava i saradnik gosp. Alen Vidović.

Na sjednici su razmjenjena mišljenja o Odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) o zabrani nošenja „vjerskih obilježja“ svim uposlenim u pravosudnim institucijama BiH te u vezi odluke jednoglasno donosen je jasan i kategoričan stav da se radi o teškom kršenju temeljnih ljudskih i vjerskih prava i sloboda. Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici (OMS) sugerisali su i predložili da krovno MRV BiH prihvati puni tekst zajedničkog Saopštenja i da na prvoj sjednici Izvršnog odbora razmatra isto, što su predstavnici MRV BiH prihvatili.

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava su također razmatrali mogućnosti jačanja kapaciteta Odbora, mogućnosti učvršćivanja veza sa nacionalnim kulturnim društvima Napretkom, Prosvjetom i Preporodom. Predloženi su konkretni koraci ka realizaciji projekata za mlade koji će se realizovati do mjeseca maja tekuće godine te ka uspostavljanju radne grupe OMSa za žene vjernice. Također je iskazana spremnost da OMS jača svoju ulogu u društvu kroz saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave srodnim aktivnostima.

Kenan Hodžić, sekretar



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno