Kultura

“Sjećati se znači živjeti” promocija fotomonografije Abdulaha Hodžića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Sjećati se znači živjeti” promocija fotomonografije Abdulaha Hodžića – U velikoj sali Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica, utorak večer, 18.septembara, 2018.godine, promovisana je fotomonografija, tačnije njeno drugo izdanje, “Sjećati se znači živjeti” neumornog sakupljača uspomena na grad Zenicu i Zeničane, slikara, karikaturiste, planinara, autora fotomonografije Abdulaha Hodžića.

Puno prije ove promocije, imao sam priliku u rukama držati ovaj slikovni dokument o gradu i njegovim hodačima kroz historiju, kada mi je Abdulah u Potočkoj džamiji ponudio da pogledam knjigu. Imao sam jedinstven prizor strpljivo složenih slika uz koje su kao uputa, priče jednog davnog vremena pred kojim sam zašutio.

Slušajući govornike o knjizi, predsjednice Amine Softić u ime izdavača BZK “Preporod”, zatim vlasnika štamparske “MINEX” Ibrahima Mešića, urednika knjige profesora Midhata Kasapa, te promotora  mr.sci. Amira Ismića, historičara i univerzitetskog profesora Faika Uzunovića, samo su se potvrdile moje impresije o ovom uistinu vrijednom djelu, kako za grad tako i njegove stanovnike.

Moderator promocije bila je Nejira Serdarević, a u muzičkom dijelu nastupile su Nusreta Kobić i djevojčica zlatnog glasa Amina Bajramović, inače vrijedne članice BKZ “Preporod”.

Posjetioci u velikoj sali  BZK “Preporod” ispunjenoj do posljednjeg mjesta, sa poštovanjem su kao baklju preuzeli  Abdulahovu poruku iz naslova knjige “Sjećati se znači živjeti”. Jer kako jednom davno reče Mostarac, Mustafa Ejubović, poznatiji kao Šejh Jujo, koji napusti položaj kod sultana u Stambolu i vrati se u svoj Mostar,  “Da nema ljubavi prema domovini, domovi bi ostali nam pusti”.

Fotomonografija Abdulaha Hodžića, zasigurno će probuditi znatiželju mnogih Zeničana, što će pomoći da njeno treće izdanje koje je u pripremi ne čeka godinama svjetlo dana, kao ovo drugo.

Piše:Said Šteta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno