Ljudi

Sjećanje na Rešada Čalkića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uz prisutvo članova porodice, saboraca, prijatelja, predstavnika gradske vlasti i političkog života, zatim osnovaca i kolega iz vremena dok je radio u “Željezari” Zenica, danas je učenjem dove i polaganjem cvijeća na gradskom groblju Crkvice u Zenici obilježena 20. godišnjica od pogibije Rešada Čalkića, komandanta 303. viteške brigade Armije Bosne i Hercegovine.

Na lik i djelo 4. maja 1995. godine poginulog komandanta Čalkića, čije je vozilo naletjelo na agresdorsku nagaznu minu na putu Podjezera – Blatnica na Šerićko-tesličkom ratištu, podsjetio je Mirsad Ibraković, bivši komandant Štaba teritorijalne odbrane Zenica i 303. lahke brigade ABiH.

– Naš rahmetli Rešo nije tražio nikakve privilegije za sebe. Ono što je sledovalo borca, pripadalo je i njemu- kazao je Ibraković, koji je podsjetio da je rahmetli Čalkić, kao pravnik u “Željezari”, na vrijeme shvatio aktuelnost trenutka i bez dileme se stavio na raspolagnaje odbrani Zenice i države BiH. Čalkić je, kao komandant Drugog bataljona Prve zeničke brigade, na početku rata ušao i u kasarnu na Bilmišću. Nakon što se vratio u “Željezaru”, u kojoj je nastavio raditi važne poslove za odbranu domovine, ponovo je mobiliziran 31. januara 1995. godine, u svojstvu komandanta 303. brigade. Predsjedništvo BiH mu je posthumno, 12. januara 1996. godine, dodijelilo i čin pukovnika ABiH. 

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno