Ostali sportovi

Sjećanje na podvig i prvu utakmicu reprezentacije BiH u ragbiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjećanje na podvig i prvu utakmicu reprezentacije BiH u ragbiju – Ragbi savez Bosne i Hercegovine jedan je od prvih sportskih saveza koji je formiran i međunarodno priznat u našoj državi. Igrači koji su nastupali u ragbi klubovima Čelik i Rudar, sastali su se krajem ljeta 1992. godine i odlučili da formiraju prvu reprezentaciju. Taj podvig zeničkih entuzijasta svakako zaslužuje posebno mjesto u historiji bh. sporta. Tih trenutaka prisjetio se bivši reprezentativac i selektor naše ekipe Nasir Vehabović.

– Dogovorili smo prvu zvaničnu utakmicu s ekipom Nade na njihovom terenu u Splitu i ona je odigrana 26. septembra 1992. godine. Samo putovanje na tu utakmicu bilo je veliko iskustvo za nas. Iz Zenice smo do granice putovali skoro 12 sati zbog barikada koje su držali pripadnici Armije RBiH i HVO-a. Naša ekipa je bila sastavljena od igrača raznih nacionalnosti. Imali smo problema i kod kontroliranja pasoša. Pojedini igrači srpske nacionalnosti tada se nisu smjeli tako izjasniti, a dok smo putovali nekoliko puta smo morali praviti pauze u zaklonima zbog granatiranja – rekao nam je Vehabović.

Doček naših reprezentativaca u Splitu bio je na vrhunskom nivou. Osim uobičajene dobrodošlice, cijelu delegaciju bh. ragbista dočekali su i brojni pokloni koje su, nakon utakmice, ponijeli sa sobom nazad, u Zenicu.

– Predstavnici Nade dočekali su nas kao ragbijske reprezentativce, ali i kao prijatelje. To nam je prijateljstvo pomoglo i kod osnivanja Ragbijskog saveza BiH, jer su nam mnogo pomogli predstavnici Hrvatskog ragbijskog saveza. Mi, kao ekipa, nismo mogli mnogo pružiti na sportskom planu. Ragbisti su uvijek krupni, a naši igrači su tada bili potpuno drugačijeg izgleda – rekao nam je Vehabović te je dodao da se i ne sjeća najbolje nekih detalja same utakmice.

– Nastojali smo pružiti kvalitetan otpor i prikazati se na terenu u dobrom svjetlu. Cilj nam je bio, također, pokazati da i dalje imamo volju za opstankom ovog sporta uprkos ratnim dešavanjima. Na početku utakmice nije bilo ni intoniranja himne, jer mislim da je tada nismo ni imali. Prije toga sam nastupao za reprezentaciju bivše države i sjećam se da su emocije na tim utakmicama bile vrlo snažne, a znale su poteći i suze – rekao je Vehabović te je dodao da je sve vrijeme ratnih dešavanja proveo u Zenici i pokušavao održati ragbi na životu.

I dok je trajalo granatiranje Zenice, momci nisu odustajali, a škola ragbija se držala. U toku ratnih 1994. i 1995. održano je i Prvo prvenstvo BiH kako bi se zadržao taj sportski duh.

– Imali smo i određeni broj mečeva kao selekcija grada Zenice protiv tadašnjih snaga UNPROFOR-a. Odigrali smo tri ili četiri utakmice u tom ratnom periodu, a među njima i jednu protiv Francuza na Koševu u Sarajevu. Te smo godine počeli takmičenje u evropskoj grupi C. U samom početku nismo imali većih rezultatskih uspjeha, ali se sjećam da smo bili prva sportska ekipa koja je pobijedila selekciju Srbije i Crne Gore – rekao nam je Vehabović.

D. Jurišić / AvazSport



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno