Kultura

Sjaj i bijeda nesavršenstva: Festival bh. drame u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovogodišnji festival će otvoriti premijera predstave “Kiselina” u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo.

Ovogodišnji 23. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. održaće se od 23. do 31. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Tim povodom u zeničkom teatru održana je pres-konferencija na kojoj je predstavljen program festivala.

Prema riječima Miroljuba Mijatovića, direktora BNP-a Zenica, ovogodišnji festival će otvoriti premijera predstave “Kiselina” u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo.

NAGRADA BAŠIĆU

U takmičarskom programu biće izvedene predstave: “Jedan je Muhamed Ali” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, “Sanjao sam da sam se probudio” u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, “Režim iscjeljenja” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina, “Stotinu malih smrti” u produkciji Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, “Mali ratovi i kabine Zare” u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Sterijinog pozorja Novi Sad i “Tri prikazivanja Boga” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

I ove godine festivalske nagrade će dodjeljivati tri žirija i to stručni žiri u sastavu: teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović, pisac Darko Cvijetić i dramaturg Dragan Komadina. Žiri novinara će raditi u sastavu: Mladen Bićanić, Ines Baždalić i Maja Begtašagić, a žiri publike će ocjenjivati predstave u sljedećem sastavu: Ajla Đidić, Dženan Ajdinović i Sanel Jalmanović. Čast da zvanično otvori festival pripast će prof. dr. Zehri Kreho.

Mijatović je kazao da će prema odluci Organizacionog odbora ovogodišnja specijalna nagrada “Adem Ćejvan” biti dodijeljena zaslužnom i uglednom bh. glumcu Senadu Bašiću.

Za festival će biti ponovo stavljen u funkciju lift za osobe za fizičkim poteškoćama koji nije bio u funkciji nekoliko godina usljed prokišnjavanja ravnog krova koji je nedavno saniran.

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Denisa Krdžalića, u prateći program uvršteno je trinaest programskih aktivnosti, među kojima su: izložba “Poezija” Ismara Žalice, grafike i ilustracije iz knjige “Poezija Miodraga Žalice”, zatim predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja, kao i promocija 13. broja časopisa Agon. Pored navedenih programa, bit će upriličene promocije knjiga: “Zlatni geler” Almira Imširevića, “Iza košmara – Dramski diskurs u književnom djelu Zlatka Topčića” Nermina Ormanovića, “Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom” Hane Bajrović-Čardaković, “Dopuna monografije Pozorišta Prijedor od 50. do 70. sezone”. Također, biće upriličeno scensko čitanje dramskih tekstova Hasana Džafića “Prognanici”, “Čudnovato” i “Sena internet tačka kom tačka ba”.

“JEŽEVA KUĆICA”

Ermina Nišić, rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica, rekla je da će programske aktivnosti za djecu početi 20. maja izvedbama predstave “Ježeva kućica” prema tekstu bh. autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji DOL scene BNP-a. Od danas do prekosutra će ova predstava biti izvedena u osnovnim školama u Tetovu, Perinom Hanu, Peharama i Janjićima.

Nišić je istakla zadovoljstvo i radost da se jedna od najomiljenijih predstava odigra u dvorištima prigradskih škola i time pokaže želja da pozorište bude dostupno svima, pa i u drugačijim prostorima koji mogu postati scenski. Pored toga, u okviru pratećeg programa bit će upriličena promocija knjige “Drame za decu” Željka Hubača.

Poslije izvedbi predstava u okviru takmičarskog programa će biti upriličeni okrugli stolovi. Ovogodišnji, 23. festival bh. drame će se odvijati pod motom “Sjaj i bijeda nesavršenstva”, koji je predložio selektor Hazim Begagić.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno