Info

Sistemske prepreke koče realizaciju tri milijarde KM?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sistemske prepreke koče realizaciju tri milijarde KM? – Glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić rekao je danas da u BiH treba sistemski početi sa realizacijom preporuka revizije kako bi rad i poslovanje institucija BiH bili efikasniji i potpuno usklađeni sa standardima i zakonskim normama.

Vrankić je učestvovao u radu 52. sjednice Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je prihvaćen godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu, koji sadrži 544 preporuke za 74 institucije BiH.

On je naveo da procenat realizacije revizorskih preporuka iznosi oko 60 odsto, što predstavlja određeni napredak.

Vrankić kaže da to nije dovoljno jer je najviše preporuka koje su jednostavne prirode, a za složenije je potreban sistemski pristup i koordinisani angažman institucija na koje se revizija odnosi.

On pojašnjava da se 544 preporuke revizora mogu grupisati u 23 oblasti koje se, između ostalog, odnose na pitanje javnih nabavki, donošenje ključnih zakona i propisa, poput zakona o spoljnim poslovima, pitanje knjiženja državne imovine, prevencije i borbe protiv korupcije, instituciju tehničkog mandata, takozvani policijski dodatak, ukrupnjavanje nabavki opreme za policijske agencije.

Vrankić ističe da će se dosljednim sprovođenjem revizorskih preporuka upravljanje javnim novcem unaprijediti i učiniti transparentnijim i racionalnijim.

On kaže da se od ove godine u izvještajima o finansijskoj reviziji daju dva odvojena mišljenja, od kojih se prvo odnosi na tačnost, odnosno fer prikaz i istinitost finansijskih izvještaja, a drugo na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija institucija sa zakonima i drugim propisima.

Od 74 institucije BiH koje su obuhvaćene ovim revizorskim izvještajem, 10 je dobilo mišljenje sa rezervom, 23 pozitivno mišljenje, a 40 pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dok se Kancelarija suzdržala od davanja mišljenja u slučaju Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

Članovi Komisije pohvalili su godišnji revizorski izvještaj i pozvali na uspostavljanje mehanizma kojim bi se pratila realizacija preporuka, a otvoreno je i pitanje odgovornosti, odnosno sankcija za rukovodioce institucija koje ne sprovode preporuke.

Član Komisije Amir Fazlić iz SDA pozvao je da revizori bar jednom godišnje obavljaju razgovore sa svim institucijama pojedinačno.

Mirsad Isaković iz SBB-a BiH ukazao je na tri milijarde neiskorištenih kreditnih sredstava institucija BiH na koja se plaćaju kamate, navodeći da je samo prošle godine za kamate plaćeno 2,7 miliona KM.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul iz HDZ-a smatra da se preporuke revizora mogu svrstati u tri oblasti – sistemske koje se odnose na donošenje zakona i knjiženja državne imovine, tekuće koje se odnose na pravilnike, javne nabavke i zapošljavanje, te kapitalne preporuke koje se odnose na smještaj institucija.

Generalni sekretar Savjeta ministara Zvonimir Kutleša rekao je da Savjet ministara do prije dvije godine nije ni razmatrao izvještaj revizora, ali da sada sugeriše institucijama da što prije realizuju preporuke.

On je upozorio da je BiH daleko od uređenje pitanja državne imovine, uprkos dogovoru političkih lidera 2013. godine u Banjaluci.

Članovi Komisije zaključili su da upute poziv Savjetu ministara da u određenom roku obavijesti Komisiju o realizaciji preporuka iz godišnjeg revizorskog izvještaja, a naglašena je i potreba da se mišljenja revizora nađu u programu rada Savjeta ministara za narednu godinu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno