Politika

Šišić: Ulaganje u KB Zenica mora biti prioritet Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je na 9. sjednici ovog saziva raspravljala i o finansijskom izvještaju Kantonalne bolnice Zenica.

Zastupnici su usvojili i Izvještaj o poslovanju JU Kantonalna bolnica Zenica za 2022. godinu, kada je direktor bio Rasim Skomorac, a aktuelni direktor te ustanove Tarik Zulović član Upravnog odbora KBZ-a.

Zulović je na funkciju direktora stupio 1. januara ove godine, prvo u svojstvu vršioca dužnosti, a kasnije nakon provedene konkursne procedure, dobio je četverogodišnji mandat u punom kapacitetu.

-Ostvarena je dobit od 3.503.449 KM. Zbog bolje higijensko-epidemiološke situacije, ostvaren je veći obim usluga. Stepen iskorištenosti kapaciteta iznosio je 55,7 posto, što je 3,1 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Urađeno je oko deset posto više pregleda i deset posto više operacija. U 2022. godini usvojen je Program finansijske konsolidacije i restruktuiranja KBZ-a. Obezbijeđeno je 23 miliona KM od Vlade FBiH u periodu od tri godine, od čega je oko 2,35 miliona KM iskorišteno za plaćanje obaveza prema dobavljačima, a 20,65 miliona bit će utrošeno za nabavku opreme i građevinske radove – istakao je Zulović.

Napomenuo kako je za realizaciju programa konsolidacije, a što će biti realizirano u dvije godine, Vlada ZDK obezbijedila šest miliona KM za sufinansiranje troškova plaća i ostalih primanja specijalizanata.

-U 2022. godini KBZ je od Vlade ZDK dobila sredstva u iznosu od 4.338.000 KM, od čega se 2,235 miliona KM odnosilo na kapitalni grant, a 1.309.000 KM na grant za tekuće održavanje, a 793.000 KM za grant za borbu protiv Covida. Također, dospjele obaveze s 31.12. 2022. godine iznosile su 3,3 miliona KM i iste su izmirene u januaru 2023. godine. Dugoročni kredit, koji je bolnica podigla 2016. godine, uredno je vraćan i zadnja rata je isplaćena u oktobru 2023. godine – istakao je Zulović.

Tokom ove godine, napomenuo je, pokrenuli su projekat Koronarne jedinice, zatim izgradnje zgrade za zbrinjavanje medicinskog otpada, a izabrani su izvođači koji će uraditi projekt za nadogradnju i utopljavanje KBZ-a. Također, dodao je, 9.000.000 KM od sredstava Vlade FBiH, usmjereno je za nadogradnju operacionih sala te se trenutno radi na izradi projekta. Godišnji budžet KBZ-a iznosi oko 80 miliona KM.

Samostalna zastupnica Amela Granić naglasila je problem uplate dugovanja za zdravstveno osiguranje te navela kako su samo rudnici u tom kantonu, po osnovu neplaćenih doprinosa za zdravstvo, dužni preko 100 miliona KM. Od toga bi, navela je, 40 miliona pripalo KBZ-u, koja, da je imala taj novac, ne bi imala potrebu ni uzimati nedavno otplaćeni kredit od 16 miliona KM.

-Ova bi vlada, napokon, trebala da stane ukraj tim dugovanjima i da se te obaveze redovno uplaćuju – poručila je Granić.

Ako se želi na taj način čuvati socijalni mir, poručila je, neko bi ipak trebao platiti te obaveze.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Alija Ogrić podnio je poslaničku inicijativu da se sačini analiza stanja u Odjelu za onkologiju KBZ-a, za koju je istakao kako, zbog prebukiranosti kapaciteta, isključivo funkcioniše zbog dodatnog angažmana ljekara i drugog medicinskog osoblja. Zbog toga je tražio da Vlada ZDK, Ministarstvo zdravstva i menadžment KBZ-a, urade projekat za izgradnu novog objekta Odjela onkologije KBZ-a.

Zgrada je, istakao je zastupnik SDA Ibrahim Šišić, sagrađena 2008. godine, ali je već odavno premašila svoje smještajne i prostorne kapacitete.

-Mi sa 13 kreveta, koliko oficijelno imamo, liječimo hospitalno i do 20 pacijenata. Možete misliti kako nalazimo rješenja da te pacijente smjestimo. Prema tome, moja je želja kao uposlenika i ljekara-onkologa, da ova vlada stavi ovaj projekat kao prioritet – podvukao je.

Menadžment KBZ-a, kazao je direktor Zulović, pozdravlja inicijativu za izgradnju dodatnih smještajnih kapaciteta za onkološke bolesnike, što je “gorući problem, zato što je sve više takvih pacijenata”.

– Mislim da bi trebalo što prije to pokušati realizirati, jer taj prostor koji trenutno imamo je premalo da bi se pružila adekvatna usluga. Ona se pruža, ali uz veliki napor medicinskih radnika teško je organizirati davanje terapija – istakao je Zulović.

Minimum bi bio da se kapacitet za ležeće onkološke pacijente poveća na 50 kreveta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno