Sudske klupe

SIPA se u 2020. najviše bavila ratnim zločinima, finansijski kriminal također u fokusu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SIPA se u 2020. najviše bavila ratnim zločinima, finansijski kriminal također u fokusu – Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je od ukupno 202 predmeta finansijskog kriminala i korupcije okončala 113 predmeta, navedeno je u Izvještaju o radu za 2020. godinu. Najviše su se bavili predmetima ratnih zločina.

Materijalna šteta po budžete u Bosni i Hercegovini identificirana podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala i pranja novca iznosi 43,5 miliona KM, a nezakonito stećena imovinska korist identificirana izvještajima iznosi 9,1 milion KM.

U SIPA-i nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila predmetima finansijskog kriminala i korupcije, ali je izvršena preraspodjela postojećeg kadra.

Istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno je da je kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno 12,9 miliona KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela ukupno iznosila 6,8 miliona KM te je stečena imovinska korist iznosila 8,5 miliona KM.

Najviše predmeta ratnih zločina

SIPA je 2020. godine najviše radila na predmetima ratnih zločina; od ukupno 651 predmeta okončana su 204 ili 31 posto. Predmeta neovlaštenog prometa opojnim drogama bilo je 58 i okončano ih je 16 ili 28 posto. Predmeta trgovine i krijumčarenja ljudima bilo je 55, a okončano ih je 28 ili 51 posto.

U 2020. godini podneseno je i 2.413 izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama, lišeno je slobode 236 osoba, izvršeno je 246 pretresa objekata, saslušano 2.107 svjedoka i ispitano 126 osumnjičenih osoba.

“Realizirana je 71 operativna akcija u kojima su privremeno oduzete određene količine droge (0,651 kg heroina, 1,587 kg kokaina, 5,667 kg amfetamina/spida…) te je privremeno oduzeta određena koliĉina oružja (23 duge cijevi, 14 kratkih cijevi, 4.156 kom. municije raznog kalibra, 0,75 kg eksploziva)”, navodi se u Izvještaju o radu SIPA-e za 2020.

Posebne istražne radnje

U okviru aktivnosti koje se odnose na posebne istražne radnje, za potrebe Agencije postupano je po 149 naredbi Suda Bosne i Hercegovine i 118 naredbi kantonalnih sudova, te po 136 naredbi Tužilaštva BiH i 36 naredbi kantonalnih tužilaštava. Za potrebe drugih policijskih agencija postupano je po 73 naredbe kantonalnih sudova.

“U okviru posebnih istražnih radnji provedeno je 625 nadzora i tehničkih snimanja telekomunikacija. Na osnovu 140 naredbi i zahtjeva Tužilaštva i Suda BiH u okviru proceduralnih mjera zaštite pružene su mjere zaštite i podrške za 81 osobu, u okviru programa zaštite svjedoka postupano je po naredbama i zahtjevima Tužilaštva BiH iz prethodne godine a pružene su mjere zaštite i podrške za 11 osoba”.

U 2020. godini, u skladu s odlukom Ministarstva sigurnosti BiH, deset policijskih službenika Jedinice za specijalnu podršku Agencije na području Terenske kancelarije Istok – Terenska kancelarije Zvornik, kontinuirano je pružalo pomoć Graničnoj policiji BiH u sprečavanju ilegalnih migracija preko državne granice.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno