– Trenutno čekamo odgovore menadžmenta bolnice i ministarstva. Mi smo već tužili KBZ zbog promjena pravilnika o satnici koje nisu donesene u skladu sa zakonom. Tužba je kolektivna jer time želimo izbjeći velike troškove naše ustanove koji bi zasigurno nastali da se išlo sa pojedinačnim. Tražili smo nekoliko puta da nas primi direktor KBZ-a Rasim Skomorac, ali nismo dobili odgovor – kaže Fajrudin Heco, čelnik sindikalne organizacije u KBZ-u.

U vrijeme pandemije koronavirusa mi se borimo za elementarna prava

Prema njegovim riječima, problem je nastao nepotpisivanjem kolektivnog ugovora.

– Mi u ZDK nemamo potpisan kolektivni ugovor, dok ljekarski sindikat ima. Kolektivni ugovor nije potpisan jer je pregovarački tim ministarstva razvlačio razgovore. Na Mirovnom vijeću je dogovoreno da se potpiše kolektivni ugovor za 2021. godinu, ali šta ćemo sa 2020. Mislimo da se u pravilniku o radu može retroaktivno izjednačiti vrijednost satnice za nekoliko mjeseci i mi bismo u tom slučaju odustali od tužbe. Još prije početka pandemije prihvatili smo uvjete kolektivnog ugovora, ali je ministar zdravstva Adnan Jupić svjesno pustio da isteknu svi rokovi. Povrijedila nas je činjenica da su nam vrijeđali inteligenciju i dostojanstvo, to je nepoštivanje radnika. U vrijeme pandemije koronavirusa mi se borimo za elementarna prava. Mi nismo ostali radnici u zdravstvu kako nas žele prikazati, mi smo radnici u zdravstvu – ističe Heco i dodaje da je generalni štrajk posljednja opcija.

Ministar Jupić, pak, tvrdi, suprotno.

Žestok je upliv politike u rad sindikata

– Mi uopće ne pregovaramo sa sindikalnom organizacijom KBZ-a jer je ona samo jedna od 16 u sastavu Kantonalnog sindikata. Upravo je Kantonalni sindikat saopćio da ne podržava niti opravdava kao razlog za protestnu šetnju organiziranu u četvrtak tačku u vezi s nepotpisivanjem kolektivnog ugovora. Znači, sindikalna organizacija KBZ-a uopće nije u sistemu dogovaranja. Žestok je upliv politike u rad sindikata. Nije tačno da sam odugovlačio sa pregovorima. Moralo se čekati da Zavod za zdravstveno osiguranje ZDK izda fiskalnu izjavu. Čim smo je dobili, ušli smo u finalizaciju pregovora i evo mogu najaviti da će kolektivni ugovor biti potpisan u utorak, 29. decembra, u 11 sati – naglašava Jupić.

Podvukao je da će radnici u zdravstvu dobiti ono što im je nuđeno još prvog dana pregovora.

– U odnosu na prošli kolektivni ugovor satnica će sa 2,35 KM biti povećana na 2,6. Znam da su plaće u zdravstvu male, ali ovo je maksimum što možemo uraditi u vrijeme kada je ekonomska kriza izazvana pandemijom, a da ne trpe oni kojima se pruža zdravstvena usluga. I sam bih volio da su plaće veće jer sam i sam zdravstveni radnik – govori Jupić.