Biznis

Sindikat radnika trgovine poziva parlamentarce da podrže uvođenje neradne nedjelje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) uputio je otvoreno pismo zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u kojem ih je pozvao da daju podršku Nacrtu Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji je u proceduru uputila Vlada FBiH.

Ovaj Nacrt, između ostalog, predviđa da će trgovački objekti biti zatvoreni praznicima i nedjeljom.

“Priliku da podrže izmjene Zakona i tako djelima pokažu kako su za poštivanje prava radnica i radnika jednog od najizazovnijih sektora, koji rade u teškim i često nesigurnim uvjetima i za nisku platu, zastupnice i zastupnici imat će u ponedjeljak, 4. marta 2024. godine. Slobodan dan za trgovce u dane praznika i nedjeljom godinama je jedan je od prioriteta STBiH”, navode iz Sindikata.

Kažu da su radnici u ovom sektoru mnogo puta izigrani.

“Ubjeđivani su kako su veoma bitan dio društva, a bili su na prvoj liniji fronta tokom covida, radeći bez zaštite, bez naknade, u gotovo ratnim uslovima, da bi nakon toga ponovo od heroja postali radnici na marginama. Obećane su im veće minimalne plaće, a čuli su samo za veće plaće svojih kolega iz javnog sektora. Svakodnevno su žrtve pljački i razbojništva, rade u nesigurnom okruženju, u vrlo teškim uslovima”, ističu iz Sindikata.

Dodaju da nisu slučajno uputili pismo uoči Dana nezavisnosti BiH.

“Ponovo će jedan ogroman dio radnika ovog sektora do kraja druge smjene 29. februara čekati na muštuluk”, odnosno dobru volju svog poslodavca da li će ovaj, jedan od najznačajnih dana u novijoj historiji BIH, dočekati praznično, neradno. Istina, veći broj njih će zaista biti slobodan 1. marta. Ne zato što se ovo društvo pobrinula da privilegiju praznikovanja” osigura za sve radnike, a ne samo za one u javnom sektoru, već zato što je pritisak javnosti svake godine sve veći. Ali jako puno njih još uvijek čeka na tu ‘privilegiju’ 32 godine, nakon tog jednog od najznačanijih dana u novijoj historiji BiH, to za mnoge radnike i radnice u trgovini još uvijek nije praznik”, zaključuju iz Sindikata.

S druge strane, među parlamentarcima su podijeljena mišljenja o uvođenju neradne nedjelje.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno