Zenica

Sindikat ne prihvata novi Zakon o radu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na proširenoj sjednici Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Zeničko-dobojskog kantona pojavilo se više od 800 članova sindikata svih privrednih grana, a raspravljalo se o prijedlogu novog zakona o radu.

Za taj prijedlog sindikalisti kažu da je nepovoljan za radnike, a  u proglasu Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata ZDK-a je, kroz osam precizno definiranih tačaka, rekao otvoreno „NE“ za primjenu predloženog zakona o radu, kojim se umanjuju radnička prava, ukidaju kolektivni ugovori, ukida rad na neodređeno vrijeme.

-Nama trebaju zakoni o uvezivanju staža, o socijalnom zbrinjavanju radnika i trebaju zakoni koji će definisati osnovno ljudsko pravo čovjeku da živi. Riješite socijalnu sferu, riješite socijalnu nepravdu koja je učinjena radnicima, a onda ćemo razgovarati o zakonu o radu- istakao je čelnik sindikalista Ismet Bajramović.

Po riječima Mirnesa Isakovića, predsjednika Kantonalnog odbora SSS u ZDK, sindikat je u svom protivljenju formirao komisiju eksperata i pregovarački tim, koja je utvrdila minimum zahtjeva prema vlastima i već donijela odluku o referendumu i stalnim protestima, ukoliko se predloženi zakon o radu uputi u parlamentarnu proceduru.

-Zakon o radu je naš mini ustav i današnji skup je pokazao osviještenost i samosvijest radnika, bez obzira na to u kojoj branši rade, i čvrstu opredijeljenost da će svim mjerama i akcijama braniti naš ustav i naš zakon. Mi smo spremni i otvoreni za novi dijalog na ovu temu, a naši partneri imaju priliku da usaglasimo određene stvari zakona o radu, u kojima će se poštovati radnik, dostojanstvo rada, što opredjeljuje standard svake zajednice”, rekao je Isaković Feni.

Skupom u Zenici radnici i sindikalne vođe pokazali su jedinstvo mišljenja, a veliki broj ‘učesnika sjednice’ pratio je ovaj skup ispred ulaza u salu Gradskog vijeća.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno