Info

Sindikat najavio proteste

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je proteste članstva na dan u kojem na dnevnom redu Fedralnog parlamenta bude Prijedlog zakona o radu, koji je Federalna vlada odobrila i proslijedila u parlamentarnu proceduru.

Sindikat traži smjenu Vlade jer smatra da taj zakon ruši prava radnika.

Od parlamentarnih stranaka će zatražiti da se potpisima izjasne jesu li za prihvatanje takvog zakona.

Te zaključke saopćio je predsjednik Ismet Bajramović na pres-konferenciji danas u Sarajevu tokom vanredne sjednice Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata BiH.

Naročito je istaknuo da je sindikat izbačen iz socijalnog dijaloga o ovom zakonu, vođenog u proteklom periodu u Ekonomsko-socijalnom vijeću, kao i da je i nakon toga bezuspješno predlagao nastavak pregovora.

– Dakle, nisu završeni pregovori o zakonu, ali sindikat nije mogao učestvovati prošle sedmice u njima – rekao je Bajramović.

On to naziva grubim kršenjem socijalnog dijaloga u odnosu na sindikat i naročito optužuje federalnog premijera Fadila Novalića tražeći da mu odgovori zašto je  Vlada razmatrala i odobrila zakon prošlog četvrtka a ne u ovoj sedmici.

Zakon o radu koji je u formi prijedloga odobrila Vlada, Bajramović i drugi učesnici pres-konferencije, predsjednici više samostalnih granskih sindikata, smatraju pogubnim po radnike i predviđaju da će proizvesti velike posljedice bude li u primjeni.

Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja, nazvao ga je  “fašističkim zakonom”, dok je Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara, izjavio da to nije zakon o radu Bosanaca i Hercegovaca već  Međunarodnog monetarnog fonda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno