Info

Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH o zahtjevima Sindikata radnika rudnika FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na osnovu upoznavanja o novim zahtjevima Sindikata radnika rudnika FBiH  u sastavu Koncerna EP BiH, Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH zauzima stav i iznosi slijedeće:

  • Jednostrani iskazani zahtjevi rudara Koncerna JP EP BiH niti u kom slučaju ne smiju ugroziti likvidnost i opstojnost EP BiH
  • Daljom politizacijom aktuelnog stanja zavisnih društava rudnika u Koncernu ne može se tolerisati svjesno uništenje opšteg javnog dobra Elektroprivrede koja će za posljedicu imati stečaj „EP“ gubitak energetske neovisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama za građane i cjelokupnu privredu uz izvjesno zatvaranje većine privrednih subjekata i gubitka hiljadama radnih mjesta a naročito drastično poskupljenje struje u svim kategorijama kupaca koje će dovesti do opšteg siromaštva u društvu.
  • Izneseni zahtjevi rudara u prethodim i sadašnjim zahtjevima u parcijalnom dijelu se mogu tolerisati i smatrati razumnim kad se govori o uvezivanju staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje izvjesno za duži vremenski period, povećanja cijene uglja koja će komparirati sa cijenom el. energije na tržištu uz povećanje cijene električne energije u kategoriji domaćinstva koja će direktno biti usmjerena za konsolidaciju rudnika. Što se tiče Pravilnika o radu i radnom učinku korektno je da se vrati u okvire socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata u opšte prihvatljivom vremenskom intervalu.
  • U pogledu kadrovskih rješenja unutar koncerna nije prihvtljiv stav Sindikata radnika rudnika, isključiva nadležnost neovisno pripada Vladi Federacije i Koncernu u njihovim ingerencijama.
  • Pozivamo sve sudionike potpisivanja Sporazuma od 19.05.2021.g da preuzmu izvršavanje svoji obaveza i vraćanju socijalnom dijalogu bez dodatnih ultimatuma.
  • Svako dalje urušavanje Elektroprivrede od bilo koga ćemo smatrati nedobronamjernim koje će za posljedicu imati stav u traženju odgovornosti i proteste hiljada radnika u elektroenergetskom sektoru.
  • U suprotnom ako izostaje socijalni dijalog uz nastavak prijetnji po opstojnost energetske neovisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama i daljeg ugrožavanja likvidnosti JP EP BiH obzirom na nagomilane probleme u rudnicima prije ulaska u Koncern (2009.g.) a koji su i dalje nastavljeni sa kulminacijom akumuliranog trenutnog gubitka od cca 1 milijardu. Tražimo od Vlade Federacije da pokrene proces razdruživanja Elektroprivrede i zavisnih društava na način da privređuju odvojeno na slobodnom tržištu u BiH.
  • Sve dalje je avantura Federacije sa nesagledivim posljedicama po građane i cjelokupnu privredu u BiH.

 

Upravni odbor SEER Mevludin Bektić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno