Naše

Sindikat ArcelorMittala Zenica pisao Uredu ombudsmena zbog kršenja prava radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat ArcelorMittala Zenica pisao Uredu ombudsmena zbog kršenja prava radnika  – Poštovani, slijedom našeg današnjeg usmenog razgovora, obraćamo vam se sa molbom za intervenciju zbog primjera drastičnog kršenja prava našeg radnika Šišić Saliha od strane poslodavca, kompanije ArcelorMittal Zenica.

Naime, iako je isti dana 01.04.2016. godine u skladu sa novom sistematizacijom potpisao novi ugovor o radu za radno mjesto Varilac, što je posao koji radi već 32 godine, pod prijetnjom je potpisao Anex ugovora o radu temeljem kojeg je raspoređen na  radno mjesto u sasvim drugom pogonu, TGA (tvornica građevinske armature), kao operator na mašini na kojoj nikad nije radio niti je obučen za siguran rad.

zahtjev-ombudsmenu-1Nakon što je na ovom radnom mjestu pretrpio povredu (prst lijeve ruke), što je logična posljedica rada na radnom mjestu za koje nije obučen, na bolovanju je proveo tri i po mjeseca.

Po povratku na posao u više navrata je trpio verbalne napade od strane direktora Delić Šabana i Mujčinović Sabaheta.  Na sastanku koji je prije nekoliko dana ovim povodom održan sa generalnim direktorom kompanije  Biju Nairom, rečeno je da kompanija nema potrebu za variocem, što nije tačno, jer poslovi remonta trpe zbog tog što nema dovoljno varilaca, pa se isti angažuju čak preko eksternih firmi (Elektro var i sl.).

Obzirom da imenovanog radnika poslodavac nije želio vratiti na radno mjesto za koje je zaključio ugovor o radu, a više mu ne dozvoljava ni da radi na radnom  mjestu za koje je zaključio Anex, istom su naredili da dolazi na posao (počev od današnjeg dana), i da osam sati sjedi u hodniku ispred kancelarije direktora Delić Šabana (bukvalno kao pas), uz pravo da ode u WC i na doručak, i tako sedam narednih dana.

Obzirom da se radi o klasičnom primjeru mobbinga praznog stola,  neljudskom tretmanu prema radniku i napadu na njegov ljudski dignitet i dostojanstvo,  molimo da u skladu sa Vašim ingerencijama hitno intervenišete s ciljem zaštite prava ovog radnika.

Predsjednik Sindikata AMZ Zuhdija Kapetanović

ZATRAŽILI SMO ODGOVOR NA NAVODE IZ UPRAVE AMZ I ODGOVOR PRENOSIMO U CJELOSTI:
… Ono što možemo reći jeste da je Uprava ovako postupila jer nije sigurna da uposlenik može bezbjedno raditi na ovoj poziciji, i trenutno nema Upravanema druge opcije da osigura bezbjedan rad ovog uposlenika, rečeno nam je u AMZ.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno