Zenica

Sindikat ArcelorMittala odustao od generalnog štrajka

Štrajk je trebao početi u utorak, 23. oktobra, u sedam sati ujutro, ali je menadžment danas sačinio konačnu ponudu, na koju je pismeni odgovor čekao do danas u 15 sati, što je Sindikat i ispoštovao.

“Možemo javiti generalnom direktoru Biju Nairu da smo prihvatili, kako bismo u ponedjeljak potpisali Pojedinačni kolektivni ugovor. To je najviše što smo mogli izvući”, kazao je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ-a, koji je podsjetio kako su tražili povećanje satnice od 10 posto.

On je i pročitao ponudu za Pojedinačni kolektivni ugovor, koji sačinjava sedam tačaka i koji će važiti retroaktivno, od 4. februara ove godine, do 31. maja 2020. godine.

Kompanija se obavezala da će od 4. februara do 30. septembra ove godine, na satnicu od 3,06 KM, plaćati 5 posto više, a od 1. oktobra 2018. do 31. maja 2020. godine ista će satnica biti uvećana za 6 posto.

Uz to je zagarantovana isplata regresa za ovu te dogovoreno da će, u saradnji sa Sindikatom, najkasnije do 31. oktobra 2019. godine, biti donešena odluka o regresu za iduću godinu.

Dogovoreno je i uvećanje koeficijenta za KV radnike sa 1,28 na 1,3 te i uvođenje nove grupe složenosti poslova u Društvu 8a, kvalifikacija VS, za koju je dogovoren koeficijent 1,7.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem