Info

Sindikalci traže od države 1.250.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sada je već jasno da je bunt sindikalnih vođa protiv novog zakona o radu motiviran isključivo zaštitom kolektivnih ugovora, na osnovu kojih je državi do sada nanesena šteta od oko milijardu i 500 milona maraka. U nastavku za ovu tvrdnju prilažemo i najnovije dokaze.

Sindikat osnovnog obrazovanja kojeg vodi Selvedin Šatorović od države, po osnovu tužbi, trenutno potražuje oko milion i 250 hiljada maraka.

Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja jučer je poručio da bi specijalni izaslanik EU u BiH Wigemark trebao premijera Novalića povesti u Švedsku ako misli da je novi zakon o radu dobar.

A razlog zbog kojeg Šatoroviću smetaju Novalić i novi zakon o radu krije se u izvještaju Investiciono-komercijalne banke u Zenici, odnosno potraživanjima Šatorovića i drugih koje je na izvršenju u spomenutoj banici.

Iz dokumenta, u čijem je posjedu TV1, jasno se vidi da Šatorović i njegov sindikat na osnovu tužbi po kolektivnom ugovoru od države potražuju skoro milion i 250 hiljada maraka. I to je samo dio, jer Šatorović i slični državu svake godine po istom osnovu tuže za oko 500 miliona marka.

„Dosadašnja šteta je milijardu i 500 miliona, tekuća šteta je 580 miliona plus sudski troškovi i plus kamate te budući troškovi 500 miliona, zavisi koliko se ljudi odluči da tuži.“, kaže Fadil Novalić, premijer F BiH.

U novom zakonu o radu kolektivni ugovori će biti vremenski ograničeni, čime će se izbjeći trenutni apsurd po kojem državni ili službenici u javnim preduzećima kroz tužbe na osnovu manjkavosti kolektivnih ugovora pored redovne plaće dobiju još jednu plaću iz budžeta. Da se radi o destruktivnom sindikatu koji štiti prava samo privilegovanih slojeva društva na neki način je potvrdila i Evropska unija. U današnjoj zajedničkoj izjavi visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i komesara za politiku susjedstva i proširenja Johannesa Hahna precizno stoji da je usvajanje zakona o radu prvi značajan korak u procesu provedbi reformi.

„Očekujemo da vlasti zemlje u cjelosti provedu Reformsku agendu bez odlaganja. U tom pogledu, usvajanje novog zakona o radu će biti značajan prvi korak. Napredak u provedbi Reformske agende će također biti potreban kako bi BiH podnijela aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.“, navodi se u zajedničkoj izjavi Federice Mogerini i Johanesa Hahna, visoka predstavnica EU odnosno komesar za politiku susjedstva i proširenja EU.

U saopćenju se dodaje da je Evropska unija spremna da nastavi podržavati Bosnu i Hercegovinu u pogledu savjeta i finansijske podrške, kako bi pomogla zemlji da provede Reformsku agendu i napreduje na putu ka Evropskoj uniji.

(Vijesti.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno